Szalagátvágás

- az Anna Grand Hotelben -

Ünnepélyes keretek között adták át múlt héten a többek között európai uniós támogatással felújított balatonfüredi Anna Grand Hotelt. A szalagot Pál Bél, a KDRFT elnöke, dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere valamint Lengyel Ernő, az Anna Grand Hotel Kft. ügyvezető-tulajdonosa közösen vágta át.

Az átadási ünnepségen a hotel tulajdonosa arra emlékeztetett, 2003. októberében a Balatonfüredi Önkormányzat nyílt pályázaton kínálta eladásra a volt SZOT – üdülő (Árkád Hotel) műemlék épületegyüttest. A pályázatot a Lengyel Ernő által képviselt befektetési konzorcium nyerte meg. A tervek, építési engedélyek beszerzését követően 2005. áprilisában kezdődtek meg a felújítás munkálatai, elsőként a tetőzet cseréje. Lengyel Ernő elmondta, a kivitelezési költségek az eredetileg (a szakértő tervező által hibásan) tervezettnek több mint háromszorosára változnak, így az eredetileg tervezett kivitelezési költség 1,2 milliárd forintról 4,2 milliárd forintra módosult.

A beruházás keretében 62 meglévő szoba teljes felújítása valósult meg, továbbá 46 szobás új szállodarész épült, mediterrán udvar került kialakításra. A négycsillagos hotelben wellness funkciókkal (infra-, finn, aromaterápiás szauna) bővült a szállodai szolgáltatás, az épületegyüttes alatt pedig 178 gépkocsi részére 3 szintes mélygarázs épült. Lengyel Ernő elmondta azt is, a szálloda minden igényt kielégítő 100 szobája mellé ennek megfelelően étterem, söröző, borozó, vinotéka, éjszakai bár, mintegy 1 200 m² vital-sziget, squash, négy bowlingpálya, valamint konditerem is csatlakozik.

100 év után újra lehetőség nyílt arra, hogy Balatonfüred egy reprezentatív épülete szépüljön meg – fogalmazott Pál Béla. A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke arra emlékeztetett, hogy a reformkorban Nagyvendéglőnek nevezett épületegyüttes mai formáját 1912–1913-ban kapta meg, így közel egy évszázada áll az idegenforgalom szolgálatában, ad helyet neves rendezvényeknek, és turisztikai célokat szolgál. Pál Béla kiemelte, a hotel tulajdonosainak igényessége garancia arra, hogy a legrafináltabb ízlésű vendég is megtalálja majd itt a számításait a hotel által kínált szolgáltatások körében. A KDRFT elnöke hozzátette, a hotel felújítására a Regionális Operatív Program keretében 2005-ben 77 795 840 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el az Anna Grand Hotel Kft.

Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere többek között arról beszélt, hogy a beruházás 95%-os állapotban van, egy hónap múlva viszont teljes vertikumban biztosítja szolgáltatásait a vendégek számára. A polgármester szerint meg kell duplázni a Balatonnál a minőségi szálláshelyek számát, ennek – valamint a gazdasági növekedésnek – köszönhetően várhatjuk majd, hogy tömegével érkezzenek honfitársaink a Balaton partjára. Dr. Bóka István hozzátette, a reformkori városközpontban folytatódnak a beruházások, hamarosan a Gyógy tér is megújul. A következő a Szívkórház és környezetének felújítása lenne. A polgármester úgy véli, ha az egészségügyi intézmény állami kézből a város tulajdonába kerülne, nagyobb esélyük lenne arra, hogy a nemcsak a kórház épületét, hanem annak környezetét is rendbe tudják tenni, hiszen – ahogy fogalmazott – Balatonfüred jobb gazda tudna lenni, mint az állam, egy helyi közösség életében sokkal fontosabb szerepet játszik egy ilyen intézmény megléte.

Az Anna Grand Hotel Kft. megvásárolta az Anna Grand Hotel közelében található Ipoly szállót is, 93 millió forintos vételárral. Az épület felújítását követően 4 csillagos szálloda létesül Anna Grand Residence néven, 24 szobával, 7 erkélyes apartmannal, ennek tervezett átadási időpontja 2008. november 30.. Az Ipoly szálló felújításának tervezett költsége mintegy 500 millió forint lesz.

Rovat: