Beszéljünk róla…

Ignácz Adrienn pszichológus és Kuntár Ferenc gyógypedagógus fejlesztőpedagógus rovata

"Harminchét éves, elvált asszony vagyok. Kilenc éves fiamat két éve egyedül nevelem. Az elmúlt másfél évben nagyon megromlott az egészségi állapotom. Főleg a gyomorpanaszaim elviselhetetlenek időnként, de sokszor jön rám fulladás, remegés, szédülés is. Már többféle kivizsgáláson voltam, de nem találtak semmi szervi betegséget, ami a problémáimat magyarázná.

A háziorvosom szerint lehet, hogy a válás és a stressz miatt vannak a tüneteim, és javasolta, hogy keressek fel egy pszichológust. Arra szeretnék választ kapni, hogy Ön szerint is lehet-e ilyen oka a panaszaimnak, és tud-e ezen pszichológus segíteni?"

Megmagyarázhatatlan testi tünetnek nevezzük az olyan testi tüneteket, amelyeket a szakemberek nem tudnak hagyományos orvosi diagnosztikus címkével ellátni. Ezek azok a tünetek, melyek megfelelő kivizsgálás után nem értelmezhetőek teljes mértékben valamely ismert betegség tüneteinek, illetve, ha sikerül is a tünetek alapján diagnózist felállítani, a testi panaszok és az általuk okozott egyéb következmények fokozottabbak annál, amit a betegség indokolna.

Ezekre a tünetekre, tünetegyüttesekre gyakran használják a „pszichoszomatikus betegségek” elnevezést. A pszichoszomatikus betegségek elnevezés a test (görögül szóma) és a lélek (psziché) kölcsönhatásának zavarára utal. A pszichoszomatikus betegségek mechanizmusa – azaz a test és lélek megváltozott kölcsönhatásának mechanizmusa máig sem teljesen feltárt. A pszichoszomatikus tünetek keletkezése a legtöbb esetben megoldatlan lelki vagy szociális problémák jelenlétére utal, amelyek szomatizáció útján adnak jelzést.

A pszichoszomatikus kórképek olyan súlyosak lehetnek, hogy akadályozzák, sőt lehetetlenné teszik a normális életvitelt, és az érintett személyre, közvetlen környezetére komoly terhet rónak.

A leggyakoribb pszichoszomatikus betegségek a következők: gyomor-, nyombélfekély, vastagbélgyulladás, savtúltengés, bizonyos mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek, bronchiális asztma, infarktus, magas vérnyomás, verőeres elzáródásos betegségek, allergiás, gyulladásos bőrelváltozások, táplálkozási zavarok .

A pszichoszomatikus zavarok kialakulásában számos tényező játszhat szerepet. Előfordul, hogy az emberekre háruló társadalmi, szociális vagy családi terhelés eredményez ilyen zavarokat. A stressz különböző formái, így a szociális körülmények kedvezőtlen alakulása, súlyos betegség, haláleset, válás, munkahely elvesztése, stb. Vannak bizonyítékok amellett, hogy bizonyos szükségletek, érzelmek, megküzdési stílusok is növelhetik a pszichoszomatikus zavarok kialakulásának valószínűségét. Ezek szerint, ha „túlzottan” reagálunk egy minket érő stresszre, melegágyat biztosítunk az ilyen zavarok kialakulásának. Azzal párhuzamosan, ahogy a szakemberek ráébredtek a pszichés tényezőknek a szomatikus zavarokban játszott szerepére, megjelentek a testi betegségek pszichológiai gyógymódjai is. Így a gyógyításban nagyon fontos szerep jut a pszichiátereknek, pszichológusoknak, pszichoterapeutáknak is. A terápiás módszerek közül a relaxációs és szimbólumterápiák, a családterápia és kognitív terápiák bizonyultak a legeredményesebbnek a pszichoszomatikus betegségek kezelésében.

Kérdésére válaszolva mindenképpen javaslom, hogy keressen fel egy pszichológust a problémájával, hiszen az „elhanyagolt” pszichoszomatikus megbetegedéseknek – így az ön panaszainak is – számos szövődménye lehetséges. Szakember irányításával, célzott pszichoterápiával jó eséllyel sikerül a testi panaszait mérsékelni vagy megszüntetni, valamint a hátterükben meghúzódó pszichés tényezőket feldolgozni.

Ignácz Adrienn
pszichológus

Kérdéseiket az alábbi e-mail címre juttathatják el: kunavi@vipmail.hu

Rovat: