Beszéljünk róla…

Ignácz Adrienn pszichológus és Kuntár Ferenc gyógypedagógus fejlesztő pedagógus rovata

„Tisztelt Kolléga!

Hatodik éve tanítok egy általános iskolában. Nemsokára kezdődik a tanév, de most nincs bennem az a lelkesedés, amit szeptember közeledtével szoktam érezni. Nem érdekelnek a kihívások, sokszor fizikailag is rosszul vagyok, ha a munkámra gondolok, szorongok, félek az új tanév miatt, úgy érzem szakmailag kiégtem. Kérem, adjon tanácsot, mit tegyek?”

Az Ön által leírtak inkább a pszichológia területét érintik. A tünetek a kiégés (Burn out) szindrómára utalnak. Általában olyan szakmáknál jelentkezik, ahol a munka az emberekkel való kapcsolaton alapszik. Sok esetben a kezdetben lelkes, motivált szakemberek „betegsége”, akik néhány év eltelte után szembesülnek a pálya nehézségeivel, elvesztik érdeklődésüket, lelkesedésüket, energiájukat. Az Ön számára -eddig legalább is- nagy valószínűséggel igen fontos érték volt a munkája, emiatt a csalódások erősen megviselik. (Bizonyos esetekben szerepet játszhat az a tény is, hogy az adott munka követelményei nem illeszkednek az egyén személyiségvonásaihoz, ilyenkor érdemes elgondolkodni, valóban jól választottunk-e hivatást.)

A kiégés tünetei a következők:
Fizikai tünetek (krónikus fáradtság, pszichoszomatikus tünetek, élvezeti cikkek fokozott fogyasztása)
Érzelmi tünetek (depresszió, szorongás, félelem, kudarcélmény, tehetetlenség érzése, munkába vetett hit elvesztése, önbizalom csökkenése)
Attitűdbeli tünetek (eddig nem tapasztalt negatív, cinikus hozzáállás a munkához, kollégákhoz; a körülvevő személyek tárgyként kezelése)
Morális tünetek (a munkamorál romlása, pl. késések, határidők be nem tartása)

A tünetek spirálszerűek, fokozzák egymást, a munkateljesítmény romlik, ez növeli a szorongást, amely visszahat a teljesítményre, mely még erősebb szorongáshoz vezet.

A kiégés leküzdésének lehetséges (nem minden esetben pozitív) megoldásai:
- Feladás, pályamódosítás
- Szakmán belüli más munkahely keresése (pl. adminisztratív munkakör)
- Felmentést keres a munkaköre alól (pl. továbbtanulás)
- Új munkahely másik iskolában (a tünetek nagy valószínűséggel újra előjönnek)
- Aktív megküzdési technikákkal próbálja leküzdeni a krízist
- Más életstílust (pozitív!) vesz fel


Amennyiben a tünetek felsorolása alapján magára ismer, mint kolléga a következőt javasolnám, keressen fel egy – a problémái megoldásában – kompetens szakembert (pszichológust).

„Tisztelt Tanár Úr!
A fiam szeptemberben már a nyolcadik osztályt kezdi, órákat tölt tanulással, de az eredményein ez nem látszik meg, pedig nem buta gyerek. Hogyan tudnék segíteni, hogy eredményesebben tanuljon?”

Az értelmi képességek és a megfelelő motiváció mellett a hatékony tanuláshoz elengedhetetlen a megfelelő szokások, módszerek elsajátítása is.
Az eredményes tanulási módszerek közül a tananyag hatékony elsajátításának módszerét ismertetném vázlatosan.

Az új ismeretek feldolgozásának első lépése a lényeg kiemelése. A megtanulandó lecke átolvasásával az egész témáról képet kapunk. Ezt követheti az anyag részekre bontása, mely a lényegkiemelés szempontjából fontos. Írjunk vázlatot. A vázlat a fontos elemeket tartalmazza, ellenkező esetben csak a megtanulandó rész másolása történik meg! A tanulás közben lehetőleg több csatornán keresztül történjen az információk megszerzése (pl. hangos olvasás; látom és hallom is). A részek megtanulása után az egész tananyagot összeillesztjük. Ezáltal – mivel már a vázlat írásával a lényeges elemeket kiemeltük- az összefüggéseket könnyebben észrevesszük, könnyebben rögzítjük, maga a bevésés rövidebb ideig tart, és eredményesebb. A mechanikus tanulás, a „magolás” bár kevésbé hatékony, bizonyos esetekben elkerülhetetlen. Vannak anyagrészek, amelyeket szinte csak így lehet elsajátítani (pl. verstanulás).

A hatékony tanulás módszereinek elsajátítása kezdetben időigényesebbnek tűnik, de hosszabb távon ez megtérül, s a tanulás eredményességében is érezhető lesz.

Tisztelettel: Kuntár Ferenc
gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus


Továbbra is várjuk kérdéseiket a pszichológiát és a pedagógiát érintő témákban. Levelezési cím: kunavi@vipmail.hu

Rovat: