Milliárdokhoz juthat a Pannon Egyetem

- fejlesztés és innovácó -

Összesen 26,6 milliárd forint értékű infrastrukturális fejlesztések, beruházások előkészítése kezdődhet meg az ország hét felsőoktatási intézményében a kormány legutóbbi döntése értelmében. Ezzel együtt csak az idén már 55,5 milliárd forint felsőoktatási fejlesztési európai uniós támogatásáról döntött a kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként.

A veszprémi Pannon Egyetemen a kormány mostani döntésének eredményeként 4,3 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatással megkezdődhet a projektfejlesztés, a megvalósításhoz – és a második pályázati fordulóhoz – szükséges dokumentációk, tanulmányok és tervek összeállítása. Minderre 6 hónap áll rendelkezésére a pályázónak. Ha ezek a fejlesztési elképzelések a második pályázati fordulóban is sikerrel szerepelnek, úgy összesen 4,6 milliárd forint értékben indulhatnak el ténylegesen is a beruházások a régió meghatározó felsőoktatási intézményében – mondta el a sajtótájékoztatón Pál Béla, a KDRFT elnöke

A Pannon Egyetem egyébként a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása” c. pályázatának kiírására nyújtotta be elképzeléseit, amely pályázat célja: a felsőoktatási intézmények oktatással, kutatással, vállalkozással kapcsolatos infrastruktúrájának fejlesztése annak érdekében, hogy a tudásalapú társadalom és gazdaság követelményeinek megfelelő, európai és globális értelemben véve is versenyképes szolgáltatásokat legyenek képesek nyújtani. A konstrukció olyan szakterületi és regionális kapacitások bővítését támogatja, amelyek kiemelkedő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet folytatnak, intenzíven együttműködnek az iparral, s amelyek ösztönzőleg hatnak a régiók technológiai és gazdasági fejlődésére, ezzel is javítva a műszaki-természettudományi felsőoktatás és az ország versenyképességét. Az infrastrukturális és technológiai fejlesztéseket célzó tevékenységek egyben hozzájárulnak a „Pólus Program” céljainak megvalósításához- mondta el a sajtótájékoztatón a KDRFT elnöke.

Ilyen jelentős egyösszegű támogatás a Pannon Egyetemre még nem érkezett – hangsúlyozta dr. Rédey Ákos. A veszprémi felsőoktatási intézmény rektora kiemelte, pályázatuk sikere az együttműködésen és a partnerségen alapult. A Megyei Önkormányzattól az egyetem kezelésébe került volt gyermekkórház helyén olyan tudásbázis létesül majd, amely jelentősen növeli majd a kutatás-fejlesztési, valamint az innovációs potenciált. Rédey Ákos úgy fogalmazott, a beruházás nemzetgazdasági érdekeket szolgál, gazdaságélénkítő szerepe kihat a város, a megye és a régió életére egyaránt.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke szerint az építendő tudásházban folyó munka nemcsak az alapkutatásban, de piaci szinten is sok eredményt hozhat a későbbiekben a megyének és a régiónak egyaránt.

A jövő a tudásbázisú gazdaságé – hangsúlyozta Debreczenyi János. Ezt igazolják azok a több milliárdos fejlesztések, melyek a városban megtelepedett gazdasági társaságoknál folynak, olyan feltételek mellett, hogy közben nem drágul az emberi munkaerő – mondta Veszprém polgármestere.

Katanics Sándor országgyűlési képviselő szerint a javuló feltételek, az infrastrukturális fejlesztések révén a hallgatói érdeklődés jelentősen nőhet majd a Pannon Egyetem iránt.

Amennyiben az egyetem pályázata a második fordulóban is sikeres lesz, úgy a beruházások 2009. január 1-ével elkezdődhetnek négy helyszínen (Veszprém, Keszthely, Nagykanizsa, Székesfehérvár), a munkálatokat pedig 2010. december 31-i határidővel szeretné befejezni az intézmény.

A 4,6 milliárd összértékű beruházás elemei közé tartozik többek között:
- A veszprémi campuson egy oktató- és kutatóközpont, egy hallgatói szolgáltató központ, egy technológiai kísérleti központot és egy kutató-fejlesztő központot építése, összesen csaknem 6100 négyzetméteren.
- Az egyetem keszthelyi telepén biotechnológiai oktató- és kutatóközpont, valamint egy lovarda építése a beruházási csomag részeként,
- Székesfehérváron pedig egy 3700 négyzetméteres új campus létrehozása.

Rovat: