Egészséget vegyenek!

- utcai akciók az átgondolt gyógyítással szemben -

Minap Magyarpolányban jártam, ahol az egyik villanyoszlopon megdöbbentő hirdetést olvastam, miszerint pár ezer forintért kiszűrik, hogy infarktus-, agyvérzésveszélyben élek-e, avagy sem. De hogy kicsoda és micsoda? Azt nem láttam! A magyar egészségügy problémákkal küzd – azt tudtam. Azt azonban nem, hogy utcai árus szintjére ment le!

Egy A/4-es lapon hirdette magát az az orvos – vagy orvos csoport –, aki az infarktus- és agyvérzésveszélyt szeretné orvosolni. Pontosabban, ebből szeretne pénzt keresni, hiszen pár ezer forintot kér a fájdalommentes szűrésért.

Besétálok a vizsgálatra, lefizetem az összeget, és 15 perc múlva tudom, hogy veszélyben élek-e, avagy nem. Megtudhatom, hogy problémám van. Megtudhatom, hogy orvoshoz kell fordulnom. Mert kell, merthogy ők nem gyógyítanak, csak figyelmeztetnek.

Mi ezzel a problémám? Ez! Meg a stílus!

Manapság az egyik legnagyobb biznisz az egészség. Képesek vagyunk vitaminokat zabálni a gyümölcs helyett. Képesek vagyunk nyugtatón élni a sport vagy egy esti jó pohár bor helyett, mellett. És emellett egyre kevésbé bízunk a hivatalos egészségügyben, annál jobban minden egyéb más egészségügyi akcióban.

Pedig nem leszünk előrébb vele, sőt! Gondoljanak bele abba a szituációba, mikor besétálnak egy ilyen egészségügyi akció kínálta tesztre. Megnézik önöket, aztán kijelentik, hogy infarktusveszélyben élnek. Mi történik? Utána el kell menni a hivatalos egészségügy egyik intézményébe. Elsőként a családorvoshoz, majd általa beutaltként a kórházba vizsgálatra. Ezért fizetett több ezer forintot. Minek? Ha jó családorvosa van, akkor ő már tudja, milyen veszélynek van kitéve az ön szervezete, ismeri a családját, a benne fellelhető összes veszélyforrással. Ő tudja, mit kell tennie!

Ezzel az akcióval csak sérti a családorvosát, és hülyíti önmagát! Na meg azzal a pár ezer forinttal egy olyan orvost gazdagít, aki üzletnek, és nem hivatásnak tekinti a gyógyítást. Itt van annak az orvosnak a felelőssége. Mert őneki aztán tisztán látni kell a magyar egészségügy helyzetét. Tudnia kell, hogy mit árt egy ilyen akcióval. De ez legyen az orvosok belső ügye. Nekik kell ezt maguk közt megoldani, meg az adott, érintett családorvosnak.

Nekünk csak át kell látni az adott szituáción!

Itt van a stílus! Nem tudom elképzelni, hogy az orvoslás az utcára kerül. Nem szabad lesüllyednie erre az ószeres szintre. Még megérjük azt, hogy otthon a tévét nézve, arra leszünk figyelmesek, hogy különböző orvosok hirdetik magukat az utcán hangosan. Például: „Egészséget vegyenek! Jót és occsón! Akció! Egyet fizet, kettőt húzok!” (itt a fogra gondoltam.)

Nem szeretném ezt megérni. Azt szeretném, hogy az egészségügy működjön, hogy biztonságban érezzem magam a kórházakban, hogy minőségi ellátást kapjak. Ehhez azonban jobb pénzelosztásra van szükség, elsősorban a családorvosok megerősítésére, és nem ilyen látványos pénzszerzésre!

Rovat: