Kerékpárút épült Tihanyban uniós támogatással

- a végleges összköltség 67 307 638 Ft lesz -

Ünnepélyes keretek között adták át múlt hét pénteken a Közép-dunántúli régió és Veszprém megye első, a KDOP keretében európai uniós támogatással épült kerékpárútját Tihanyban. A település a tavalyi évben kiírt „Kerékpárút hálózat fejlesztése” pályázat keretében 53 846 110 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el – mondta el az átadási ünnepségen a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Pál Béla kiemelte, a fejlesztés a település központját köti össze a Balatoni bringakörúttal, valamint a beruházás elkészültével Tihany mind Aszófő, mind pedig Balatonfüred irányából biztonságosan megközelíthetővé válik. Pál Béla kiemelte, a régióba illetve a Balaton térségébe érkező fejlesztési források erősítik a Balaton-parti települések fogadókészségét. A KDRFT elnöke elmondta, annak reményében adja át a kerékpárutat, hogy azt a turisták és az itt lakók közül minél többen használják mostantól.

A nyolcas szám szerencsét hozott a településnek ebben a projektben, hiszen a kerékpárút építési munkálatai május 8-án kezdődtek meg, július 8-án aláírták a projekt támogatási szerződését, napra pontosan egy hónappal később, augusztus 8-án pedig már fel is avathatják az elkészült fejlesztést – mondta el köszöntőjében Tihany polgármestere. Tósoki Imre kitért arra is, készítik már a tihanyi kerékpárút következő ütemeinek terveit, jövő évre vonatkozóan a hajóállomásig, azt követően pedig a kompkikötőig. Tósoki Imre hozzátette: bízik abban, hogy a kerékpárút hamarosan betölti hármas funkcióját, így hivatásforgalmi, turisztikai és sportolási céllal is igénybe veszik majd bringások.

A kerékpárút építésének összköltsége 67 307 638 forint lesz, melyből 1,8 km szakasz épült külterületen, további 1,3 km szakasz pedig belterületi részen.

A közreműködő szervezet aktív és attraktív közreműködést tapasztalt a projektgazda, Tihanyi Önkormányzat részéről, ezért is telhetett el ilyen rövid idő, mindössze 4 hónap a döntésmeghozatal és a projektátadás között – hangsúlyozta Kovács Tamás, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. ügyvezető igazgatója.

A szalagátvágást követően az ünnepség résztvevői a helyi kerékpárosok kíséretében végiggurultak az új kerékpárút 1,8 km-es külterületi szakaszán, egészen a 71-es út mellett haladó Balatoni bringakörútig.

Rovat: