Nyílt levél

- Debreczenyi János polgármester úr részére -

Tárgy: Veszprém, városi strand létesítése
Tisztelt Polgármester Úr!Veszprém képviselőtestülete 2008. május 29-i testületi ülésén döntött arról, hogy nyitott uszodát, strandot épít. A létesítmény helyszínének a Középfokú Nevelési Központ területét jelölte ki a képviselőtestület. A helyszín kijelölését megelőzően sajnos nem került sor lakossági fórumra.

A döntés után az önkormányzat vezetése tartott ugyan egy lakossági fórumot, de ez megítélésünk szerint nem volt kellően propagálva, így azon csak nagyon kevesen tudtak részt venni. A fórumot követően megszaporodtak a Naplóban azok az olvasói reagálások, amelyek nemtetszésüket fejezték ki a helyszín kiválasztása miatt. A kiválasztott helyszín közelében élők ekkor „döbbentek rá”, hogy milyen létesítmény megvalósítását tervezi a városvezetés.

A terület szomszédságában lakók, hasonlóan a város más pontján élőkhöz, örömmel fogadták a strand létesítéséről szóló döntést. A helyszín kiválasztását azonban nem tartjuk kellő körültekintéssel megalapozott döntésnek.

Azért nem értünk egyet a helyszín kiválasztásával,

- mert a tervezett strand túl közel van ahhoz a lakóövezethez, azokhoz az épületekhez, ahol több százan laknak. Egy ilyen létesítmény különböző működési, üzemi zajokkal jár, nem is beszélve a strandot igénybe vevő, azt élvezni akaró odalátogatók strandon szokásos zsivajáról, ricsajáról.

- Nem megfelelő a helyszín kiválasztása azért sem, mert a létesítmény lehetséges igénybevevőit is zavarhatja a környező épületek közelsége. Strandolni igazán természeti- és nem épített környezetben, pláne nem lakókörnyezetben élvezetes. A magas épületekről kitűnő rálátás nyílik a strandra, ez önmagában is vonzza a kíváncsiskodó tekinteteket. Ez a tény sem fogja növelni a várható látogatói létszámot.

- A létesítmény tervezett helyszínen való megvalósítása a környező lakások jelentős értékcsökkenésével jár. Ezt a tényt már most, a döntést követően is tapasztalják azok, akik korábban döntöttek lakásuk értékesítéséről, ugyanis az ingatlanpiac keresleti oldala azonnal jelentős csökkentéssel reagált a strand létesítése miatt a lakásárakra. Természetesen a lakóközösség szükség esetén kész saját anyagi érdekeinek és jogainak képviseletére és érvényesítésére is.

A strand megvalósítását valamennyi veszprémihez hasonlóan mi is támogatjuk, de a mellékelt levél aláíróiként (120 család) arra kérjük a Tisztelt Képviselőtestületet, hogy a helyszín kiválasztását ismételten megfontolni és testületi ülésen mielőbb újra megtárgyalni szíveskedjenek.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy levelünket valamennyi önkormányzati képviselőhöz, valamint a médiumok képviselőihez is eljuttatjuk.

Ismételten kérjük a Tisztelt Képviselőtestülettől a helyszín kiválasztásának újratárgyalását.

Bízunk benne, hogy a választópolgárok bizalmából megválasztott polgármester és a képviselőtestület méltányolja az aláírók kérését.

Veszprém, 2008. augusztus 8.

Az aláírók képviseletében:
Gurubi Balázs
8200Veszprém, Batthyány u.

Rovat: