Wellness-utazók a jövőben

- avagy WALL-E filmajánló -

Hol volt, hol nem volt, pár száz, vagy talán ezer év is elmúlt, a technika világa is megújult… Szóval az ember már nem a Földön él, hanem a világűrben wellness-utazik. Mi van a régi otthonnal? Egy kis robot, WALL-E (Watt – takarékos Lánctalpas kivitelű Limlom – és hulladékkezelő – E sorozat) takarít és felfedezi az emberei szemét szépségeit. Társa egy pici csótány, aki ugye mindent túlél. A kis robot „élete” megmutatja az ellustult embereknek, hogy vannak még értékek a Földön. Nekünk meg azt, hogy ezekre vigyázzunk is!

Szóval az emberek elhalmozták szeméttel a Földet. Mindenhol neonreklám hirdeti, hogy fogyasszanak! Minden természetes dolog eltűnt, a technika teret hódított. Az emberek elutaztak egy luxusűrhajón. WALL-E egyedül dolgozik azon, hogy amit hátrahagytak, eltakarítsa, és újra lakhatóvá tegye a világot. „Robotszíve” érzi, mi a magány, és vágyik a szerelemre. Számára ez annyi, mint megfogni a másik kezét, és tartozni valakihez. Kicsiny dolog, de ezért képes lenne bármire…

Aztán jön a piros pötty, és a kis felfedező robotunk ezt sem hagyhatja figyelmen kívül. Útnak ered tehát, hogy a szemétrengeteg után valami újat is találjon. Azonban meglepetésére új érzések kerítik hatalmába: félelem, reszketés és szerelem. Egy különösen fejlett és szép robot érkezik a Földre, hogy megtalálja az életet, és véget vessen az emberek űrbéli útjának. (Akik persze pár száz év alatt már hozzászoktak a kényelemhez és a gépi kommunikációhoz.) EVA tehát felforgatja WALL-E megszokott életritmusát. Az eleinte ellenszenves robotlány csak a küldetésének él, de megbabonázott főhősünk mindenhova követi. EVA (Extraterresztriális Vegetáció Analizáló) hamar rájön, hogy a szeméttelepen – ami a világ – játszani és felfedezni sokkal izgibb, mint feladatot teljesíteni.

Programjának nem tud parancsolni, mikor megpillant egy kis növényt: jönnek érte, hogy minden beteljesedjen. Szerelmük erősebb, mint a távolság, így WALL-E követi a robotlányt. Itt aztán tényleg minden új… Az emberek elfelejtettek beszélgetni és járni, mindent robotok végeznek. A földi jövevény felforgatja az itteniek életét, kizökkenti őket mobil járgányukból, és megtanítja őket újra érezni és élni. Sok akadály áll elé, de végül is a happy end a vége. Egy kis gazzal a kezükben megtanulnak járni az átlag 150 kilós emberek, és újra felélesztik a bolygót. Még a pizzafa ültetése is megbocsátható, ha egyszer jó célt szolgál.

Mi WALL-E üzenete? Jók is a technikai vívmányok, de ha már nem marad növény a környezetünkben, akkor semmit sem érnek. Az internet is hatalmas találmány és megkönnyíti a mindennapi kommunikációt, de azért ne felejtkezzünk leülni a nagyi mellé, hogy beszélgessen velünk. Vagy elég a rohanó világ közepén megállni, és rácsodálkozni a világra. Csodálkozni fogunk, hogy 10 éve járjuk ugyanazt az útvonalat, mégis minden milyen más és új. A filmet pedig nem csak gyerekeknek ajánlom, hanem a szülőknek is. Amellett, hogy tanulságos, alkalom nyílik rá, hogy együtt legyen egy kicsit a család.

Ani
annni@citromail.hu

Rovat: