Hajóval, HÉV-vel vagy busszal, de ne kocsival!

- Sziget 2008 -

Tömegközlekedéssel, bringával és hajóval érkezzenek az idei Szigetre – erre kérik a szervezők a fesztivál látogatóit. A Budai rakpart lezárása tovább nehezíti a helyzetet, ezért a szervezők sűrítik a hajójáratokat, több HÉV és külön buszjárat is indul – tudtuk meg Tóth Tibortól, a Sziget szolgáltatásfejlesztési vezetőjétől.

Sajnálatosan az idei Sziget és a Budai rakpart alatt történő főgyűjtő csatorna építési munkálatainak kezdési időpontjai egybeesnek, s a határidők miatt nem lehet a munkákat elhalasztani, így a rakpart-lezárás miatt még nehezebb lesz a közlekedés a Szentendrei úton és környékén. „Ugyan a Szépvölgyi útnál a rakpart felé saját költségünkön nyittatunk egy ideiglenes átjárót, azonban a sínek keresztezése miatt ez rendkívül kis forgalmat tud csak átengedni, és csak célforgalmat érdemes rajta bonyolítani” – mondta Tóth Tibor.

A legjobb megoldásnak azt tűnik tehát, ha a közönség nem gépjárművel érkezik, hanem a Sziget szervezők által ajánlott alternatívákat alkalmazza. Egyrészt a BKV sűríti járatait, és több kocsiból álló HÉV szerelvényeket fog indítani, amelyek az éjszakai órákban is közlekedni fognak. Másrészt menetrendszerű különbusz-járatokat indítanak a Szigetről az éjszakai órákban (23 órától 05 óráig, 350 Ft), a város több forgalmas csomópontját érintve. Az elmúlt évek legnépszerűbb és leggyorsabb Szigetre jutási lehetőségét, a hajójáratokat tovább sűrítik, és menetrendjüket meghosszabbítják (a –1. és 0. napon 12 órától 24 óráig, utána 12 órától 04 óráig, 500 Ft), valamint most már három indulási–érkezési pont is (Jászai Mari tér, Vigadó tér, Batthyány tér) az érdeklődők rendelkezésére áll.

„Mivel a forgalmi dugókon túl a környékbeli gyárterületeken kialakított fizető parkolók befogadóképessége is véges, arra kérjük minden látogatónkat, hogy azért se gépkocsival közelítsék meg a rendezvényt, mert ha előbb utóbb ide is jutnak, nem fognak tudni sehol szabályosan parkolni.” – mondta a szolgáltatásfejlesztési vezető. „A szabálytalanul parkolókkal szemben a közterület felügyelők és a rendőrök is fokozottan fellépnek majd.” – adott nyomatékot a kérésnek.

Idén újdonságként, a lakók kérésének eleget téve, az önkormányzattal közösen a szervezők lezárják a rendezvény gépkocsi forgalma elől a Sziget bejárata körüli kis utcákat, és oda csak az ott lakók hajthatnak majd be. „A köztisztasági vállalattól a rendezvény teljes idejére folyamatos, fokozott közterületi takarítást rendeltünk meg a környező külső területekre is. A rendőrséggel együttműködésben több ponton is forgalomirányítással, állandó járőrszolgálattal, a közterületek rendjét óvó biztonsági őrökkel is igyekszünk fokozottan ügyelni a közlekedés- és közbiztonságra.” – mondta Tóth Tibor.

Rovat: