Környezetvédelem pelenkában

- avagy, ne dobd ki, mosd ki! -

Kisgyermekes szülő révén nem vonhatok vállat a környezetünket elborító szemét ügyében. Nincs nap, hogy a sajtóban, híradásokban ne fordulna elő a hulladéklerakás problémája, illetőleg a környezetvédelem, és e kettő szoros összefüggése. Ilyenkor eszembe jut gimnáziumi számtech tanárom kedvenc mondata: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” Mindenki nyugodtan magára veheti, és teheti, ami módjában áll.

Első lépésként valóban vegyük komolyan a problémát, érezzük át súlyát, aztán lépésenként építsük be életünkbe a környezettudatos magatartást. Ne teherként éljük meg, sőt, örüljön a lelkünk, hogy amit teszünk, az hasznos és követendő .

Akinek gyermeke születik, duplán felelős környezetéért, hiszen abban neveli föl, azt hagyja rá örökül. Szeretném, ha minden eldobott papírpelenka lelkiismeret-furdalást okozna. Talán drasztikusan hangzik, de gondoljunk bele, hónapok, évek alatt mennyi kerül a szemétbe! A papírpelusok már előállításuk során is szennyezik a környezetet, az üzletekbe és onnan hazaszállításuk megint környezetszennyező. Nagyon jó alternatíva a mosható nadrágpelenka! Alábbiakban ennek a használatáért kampányolnék !

Több márka kapható belőle, érdemes utánanézni vásárlás előtt, mondjuk az interneten, ahol részletes leírást adnak a kezelésről, mosásról (pl.: monapel, babanatura liliputi, kushies weblapokon vagy olyan szülőknél, akik használják). Nem kell megijedni, nem lesz több a mosnivaló, hiszen a babaruhákkal együtt automata mosógépben remekül mosható. Akinek terasza, udvara van, nyáron egy nap alatt megszáríthatja, télen radiátor, egyéb fűtőtest közelében szintén gyorsan szárad. Félre kell tenni (akinek van) a finnyásságot kaka-ügyben! Bizony, ki kell öblíteni a pelusból és a WC-ben lehúzni. Itt jegyzem meg, hogy ez is nagyon környezetbarát, és a nagyobb gyermek, vagy felnőtt sem a kukába teszi ugyebár a kakit! Azután sima mosószappannal remekül kiszedhető a folt. Kapható papírbetét, ami megkönnyíti a dolgot, én még nem vettem.

Összességében bármennyi vizet, mosószert, áramot is használok el a pelusok miatt, közelébe sem ér a kiadás a papírpelenka árának. Ja, és figyelem: az egészségpénztáraknál a mosható pelenka is elszámolható! A gyermeknek nem kényelmetlen hordani, ugyanúgy izeg-mozog, mint papírpelusban. Csípőficamos, kötött csípőjű újszülöttnek direkt jó a szélesebb bugyor. Jól szellőzik, az én kisfiam popsija sose volt piros benne, mondjuk, nem lehet órákig dunsztolni benne. Nagyobb gyereknek megkönnyítheti a szobatisztává válást, mivel a nedvesség érintkezik a bőrrel, ez kényelmetlen, és inkább megválik a pelenkától. Jómagam csak akkor adok papírpelenkát a kisfiamra, mikor hosszabb útra indulunk, és egyet éjszakára, mivel sokat szopik és pisil. (Igen, emiatt a napi kettő miatt nekem is van lelkiismeret-furdalásom!) Így igen ritkán veszünk pelust, és a szemeteskukánk sincs dugig vele. Ismerek olyan családokat, ahol kazánban égetik el a használt papírpelenkát…Hadd ne kezdjem el részletezni, hogy az égéstermékek mennyire durván hatnak a légkörre.

A textilpelus ezzel szemben pamutból készül, egy gyermeket garantáltan kiszolgál, és maradéktalanul lebomlik. A száradó pelenkák látványa hozzátartozik a kisgyerekes családhoz, úgyis állandóan mosni kell a ruhákat is.

És ez még csak az első lépések egyike a környezetvédelemért!

A szoptatás, a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, a fa- és növényültetés stb. szintén beépülhet a család mindennapjaiba, és a gyerekeknek már természetes lesz ez a fajta hozzáállás.

Szeretettel ajánlom tehát minden szülő figyelmébe a mosható nadrágpelenkát, és kívánok sok örömöt a gyerekekhez!

Fülöpné I. Andrea

Rovat: