Mit nézzünk meg a Szigeten?

- szerintem -

Tizenhatodik alkalommal kerül megrendezésre Európa legnagyobb multikulturális rendezvénye. Bár sok kérdés, huzavona volt a rendezés körül, idén nagyon erős mezőnyt sikerült összetrombitálni Gerendai Károlynak és csapatának augusztus 12. és 17. közé. Ja, multikulturális rendezvény, de én csak a decibelek miatt megyek most is el.

A nulladik napon a heavy metal fanatikusok nyomulhatnak, hiszen ötesztendőnyi kihagyás után újra Magyarországon dönget az Iron Maiden a Somewhere On Tour címet viselő múltidéző programjával. Húúú, de jó lesz megint hallani élőben a The Number of The Beastet.

Tizenharmadikán a kanadai énekesnő, Alanis Morissette, tizennegyedikén napjaink egyik legnagyobb funky bandája, a Jamiroquai ad koncertet. Marha jó zenészekből áll ez a bagázs, de az énekes cérnavékony hangja nekem gáz. Bocs. Tizenötödikén a punklegenda, a Sex Pistols csap zajt. Végre élőben halljuk Johnny Rottentől az Anarchy In The UK-t!! Bár Sid Vicious harminc éve alulról szagolja az ibolyát, szerintem kihagyhatatlan Rohadt Janika. Persze, mindig elfelejtem, hogy ő csak egy másfél évig viselte eme művésznevet, de hogy senki sem emlegeti John Lydonként, a polgári nevén, az holt biztos!

Jaj, valamit majdnem elfelejtettem!!! Mit? Hát azt, hogy előttük a magyar rockzene egy nagyon fontos mozzanata zajlik, hiszen majd húsz év után e nyárra újra összejött a legendás URH néhány koncert erejéig. Megint lesz Bétavill, Kékfény, és Jenő üvölti, hogy ez egy igen-igen kemény, kemény világ… Tehát, újra együtt Müller Péter és Menyhárt Jenő. Tizenhatodikán a System Of A Down énekese, Serj Takian műsorát kagylózhatjuk, (mi lesz a SOD-dal, Serj?), utána pedig napjaink egyik legnépszerűbb amerikai bandája, az REM teszi tiszteletét a Szigeten. Shiny, Happy People… Az utolsó napon a The Killers műsora hangzik el, de ugyanitt láthatjuk hazánk két vezető rockzenekarát, a Tankcsapdát és a Kispál és a Borzot.

A Világzenei színpadon tizenharmadikán újra itt lesz a nagyszerű Leningrád zenekar, tizenötödikén a Cziráku Sándor vezette Barbaro játszik (szégyen, hogy a magyar rock egyik legnagyobb tudású gitárosa lakótelepi gondnokként tartja fenn magát), tizenhetedikén a Csík zenekart láthatjuk Dresch Mihállyal, Lovasi Andrással és az örökvidám Ferenczy Gyurival megerősítve.

A Hammerworld színpadon szerdán ott lesz az Avantasia, csütörtökön az Iced Earth (nemrég vált ki énekesük, a Judas Priestet is megjárt Tim „Ripper” Owens), pénteken a finn vonósmetál csapat, az Apocalyptica, szombaton a Meshuggah. Vasárnap a legkeményebb fémzene rajongói minden bizonnyal maguk alá petéznek, hiszen egymás után lép fel a veterán Exodus, aztán pedig a Carcass. Szép zárás elé néz a hét, az biztos, szóval, metálhívők, bakancsokat, fekete pólókat lehet fényesíteni, vasalni. És persze, Kalapács, Zorall, Sex Action, Rice, Replika, Moby Dick, szóval a műfaj magyar képviselői majd’ teljes létszámban itt dörögnek.

Elnézést kérek azoktól, akik kedvencét nem említettem meg, de ez tényleg egy szubjektív válogatás a zenei kínálatból. Persze, nem csak zenéről szól a szigetelés, hiszen ahogy kezdtem, ez multikulturális buli, korhatár nélkül. Szóval fiatalok, lehet hozni nagyfaterékat is!

Rovat: