Miniszteri látogatás a Nitrokémia Zrt-nél

- előkerült a biofinomító terve is -

A környezetvédelmi miniszter a térség két országgyűlési képviselőjének, Nagy Jenő és Pál Béla meghívására érkezett július 31-én Balatonfűzfőre. Programja első részeként zárt körben tájékoztatót hallgatott meg a Nitrokémia Zrt. szakembereitől a befejeződött kárelhárítási munkálatokról, illetve megismerte a cég legújabb fejlesztési elképzeléseit. Dr. Szabó Imre ezt követően külső bejáráson megtekintette a kárelhárítás főbb objektumait, majd sajtótájékoztatón számolt be a látogatás tapasztalatairól.

Példaértékű az a korszakváltás, amelynek eredményeként 22 milliárdos állami ráfordítással egy teljes körű rehabilitáció valósult meg az egykori vegyipari üzem területén, ahol már a „zöld” iparral foglalkozó kisvállalkozók is megjelentek – fogalmazott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vezetője. Szabó Imre szerint a rekultiváció nemcsak a Balaton, hanem a környező területeken található természeti értékek védelmét is szolgálja.

Mint ismeretes, a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt. biofinomítót, korszerű biotechnológiai ipart honosítana meg a város belterületi ipari zónájában, mintegy százezer négyzetméter nagyságú területen. A projekt célja, hogy a létesítendő biofinomítóban hazai mezőgazdasági termékekből (elsősorban nem élelmiszer minőségű búzából) biotechnológiai eljárással előállított tejsavból, környezetbarát műanyag alapanyagot (politejsav) ill. oldószerként használható laktát-észtereket állítsanak elő, a gyártási melléktermékek teljes körű hasznosításával.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint a tervezett biofinomító – amely évente százezer tonna búzát dolgozna fel – mellé egy hőerőmű, valamint egy biogázüzem is épülne. Ezek rendszere zártkörű, tehát kezeletlen hulladék nem kerül a környezetbe. A megvalósíthatósági tanulmány szerint a létesítés költsége 39,76 milliárd forint, a tervezett éves árbevétel 23,5 milliárd forint, a megtérülési év pedig 8,3 év. Az előállított alapanyag, a politejsav mennyisége húszezer tonna lenne évente. A biofinomító a tervek szerint 250 főnek közvetlen, 1000 főnek pedig közvetett módon (főként beszállítók) biztosítana munkát.

Szabó Imre a projekttel kapcsolatban elmondta, a tervezett biofinomítóban előállított politejsav felhasználásával egy olyan speciális, gyorsan bomló műanyag készülhet, amely kiváltaná a napjainkban alkalmazott műanyag PET palackokat, mindezt a gyártás során 30%-kal kevesebb energiafelhasználással. A sajtótájékoztatón elhangzott: a természetes körülmények között egy év alatt lebomló műanyag hideg italok tárolására alkalmas, hőállósága azonban még nem éri el a PET palackokét.

A szaktárca vezetője hozzátette, támogatja a projekt megvalósítását, ugyanakkor az esetleges kormánytámogatás, valamint a Gazdasági Operatív Program, illetve környezetvédelmi és egyéb pályázati lehetőségek mellett befektetőkre és mozgó tőkére is szükség lesz a megvalósításhoz nélkülözhetetlen anyagi háttér megteremtéséhez.

A környezetvédelmi miniszter szólt arról is, hogy az ún. termékdíj törvény jelenleg társadalmi egyeztetésen van, és benyújtásra kerül az ősz folyamán. Ezzel azt szeretné elérni a zöldtárca, hogy 8 év múlva a ma forgalomban lévő palackok fele visszaváltható legyen, másik fele pedig újrahasznosítható vagy lebomló anyagból készüljön.

A sajtótájékoztatón a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, az egykoron ötezer főt foglalkoztató Nitrokémia Zrt. projektelképzelése biztos megélhetést garantálna a térségnek a turisztikai ágazat mellett. Pál Béla úgy látja, a beruházást a kormány támogatása nélkül nem lehet megvalósítani. A KDRFT elnöke hozzátette, a régió szempontjából környezetvédelemmel kapcsolatos feladatokra 2007–2008-ban 17 milliárd forint áll rendelkezésre, ezen belül 7 milliárd forint ipari parkok infrastruktúrájának fejlesztésére, barnamezős beruházásokra.

Dr. Bakonyi Árpád, a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója elmondta, több befektető is érdeklődött már a projekt iránt, konkrét ajánlatuk azonban még nincsen, ám a napokban várják egy svájci székhelyű, speciális projektek finanszírozásával foglalkozó cég ajánlatát.

Rovat: