A muszáj nagy úr

- ha hív a természet, menned kell! -

Nem mellékes ügyről, a mellék-helyiségekről vagy azok pótlásáról kérdeztük a veszprémieket. A megkérdezettek egyetértettek abban, hogy szükség van ezekre az objektumokra, méghozzá alacsony áron és magas minőségben. És amíg az önkormányzat nem hozza létre eme higiénés oázisokat, az emberek ott oldják meg szükségleteiket, ahol tudják.

Ha elkap az érzés, menned kell! Természetesen WC-re. De ha nincs, akkor oda, ahova tudsz.

Negyvenes belvárosi lakos, férfi.
– Itt mindenki oda szarik, hugyozik, ahova akar. Nincs már kultúra az emberekben. Mint az állatok, jobbra, balra nyomják az anyagot. Főleg az Utcazene alatt van ez így. Ezt látják a gyerekeim is! Én, ahol tudok, közbeavatkozom. Szólok, elrángatom. Nem hagyom, hogy itt az ablakom alatt csinálják ezt az ocsmányságot. Én figyelek, és cselekszem!

Ötvenes elegáns hölgy.
– Sajnos a kapualjak, lépcsőházak árulkodnak arról, hogy kevés a mellékhelyiség Veszprémben. Én mélyen elítélem azt, aki nyilvánosan intézi ügyeit. De nem biztos, hogy ő a hibás. Hiszen nem tud mit tenni. Nem tud hova menni. A szükség pedig nagy úr! Mit tegyen szerencsétlen? Persze vannak olyanok, akik élvezik ezt, vagy részegen nem tudják, mit cselekszenek. Őket meg kellene büntetni. De hol vannak ilyenkor a rendőrök? Szólni én nem merek.

Harmincas értelmiségi férfi.
– Én aktív tagja vagyok a NyVK-nak, avagy a Nyilvánosan Vizelők Klubjának. Imádom a szabad levegőt. Persze ez nem azt jelenti, hogy bárhol csinálom. Csak barátokkal, csak este, éjjel, csak ittasan. Ezek a klub elvárásai, illetve, hogy csak középületet tisztelünk meg. Ez nálam már szinte vallás.

Nyugdíja nénike.
– Régen volt, most nincs. Régen a színházkertben és az Óváros téren is volt nyilvános WC.

Ötvenes zilált férfi.
– WC? Nyilvános? Nem tudok róla! Ez egy bunkó város!

Tizenéves diákok csoportban.
– Kocsmákban, meg a parkokban.

Negyvenes komoly úr.
– Lehet ezen mosolyogni, de ez kérem komoly dolog. Hozzátartozik egy kulturált városhoz a nyilvános WC. Kérdem én, Veszprémben hol van ilyen? Ha megkérdeznének, akkor azt mondanám, menjen el a Plázába vagy a Centrumba, ott lehet. Bár – teszem azt hozzá – nem azért létesültek a bevásárlóközpontok mellékhelyiségei, hogy a sétálók, turisták menjenek oda. A vasúton, autóbusz-pályaudvaron lehet, pénzért. A frekventált turistaközpontoknál pedig nincs nyilvános WC. Ez baj.

Hatvanas megfáradt asszony.
– Nálunk, a Jutas ABC-nél pokoli a helyzet. Közterületen, lépcsőházakban szarnak, pisilnek ezek a nyomorultak, ezek az utcánélők. Undorító! Ha szólok, majdnem agyoncsapnak. Ezzel kellene foglalkozni, nem az Utcazenével!

Rovat: