Koplaló Mátyás a várban

- középkori történet modern köntösben -

A reneszánsz év jegyében egész júliusban várták a kicsiket a Megyei Közművelődési Intézetbe a Vár-udvari-játékokra. A középkori játszóház mellett hétvégéken reneszánsz randevúkkal is készültek a szervezők; szombaton például a Teleszterion Színházi Műhely előadását tekinthették meg az érdeklődők.

A Teleszterion Színházi Műhelyt 2003-ban alapította meg a Pannon Egyetem néhány színházkedvelő hallgatója azzal a céllal, hogy kísérleti jellegű előadásokat hozzanak létre. Olyan módon állították színpadra a műveket, ami a hagyományos színház keretei között elképzelhetetlen lenne. A Komáromi Sándor által vezetett csoport eddig inkább komolyabb témájú darabokkal tűnt fel. Egy Dosztojevszkij-feldolgozással mutatkoztak be: a Bűn és bűnhődés átiratát adták elő Istentelenek címmel. Azóta bemutattak egy, az 1956-os eseményekre épülő drámát és egy másik Dosztojevszkij-művet is feldolgoztak. Az Odulakóval egyébként a budapesti Szkéné színházban is felléptek, nem kis sikerrel. Kíváncsian vártam tehát, hogy a szépirodalmi témákhoz szokott csapat mihez kezd egy népmesével, és vajon mennyire tudják az alternatív színjátszást érvényesíteni Koplaló Mátyás történetében.

Az utolsó pillanatban érkeztem meg a közművelődési intézet kapujába, ahol korabeli ruhába öltözött hölgy köszöntött. Megnyugtatott: nem késtem el, sőt még arra is van időnk, hogy a játszóházban körülnézzünk. Királylánynak öltözött kislányokat és katonaruhába bújt kissrácokat kerülgetve fedeztem fel a középkor világát bemutató játékokat. Rögtön a bejáratnál célbadobással próbálkozhattak a gyerekek, beljebb pedig többféle kirakó segítségével elevenedtek meg a történelem fontosabb pillanatai, például a Szent László-legenda. A kicsik várat építhettek, kódexet restaurálhattak, és történelmi tudásukat is próbára tehették, amikor ki kellett választaniuk a kakukktojás, nem reneszánsz kori tárgyakat.

Nem maradt sok időm a feladatokkal foglalkozni. Az addig vidáman zsongó gyerektömeg elcsendesedett, és a kicsiktől szokatlan türelemmel üldögélt a várudvarban, az előadás kezdésére várva. Miután elfoglaltam a helyem a nézőtéren, elsőként a szokatlan színpadkép ragadta meg a figyelmemet. Fehér lepellel letakart székekből és paravánokból egy várat alakítottak ki. Ez jelöli a határt a mese világa és a valóság között, és persze fontos funkciója is van: a színészeknek a díszlet mögött maradva csak a felsőtestük látszik. Számos szituáció eljátszása egyszerűbb így: a lepel takarásában a vízirevü világát vagy a valóságban nem létező lépcsőt is megjeleníthette az ötfős társulat.

Az alaptörténet sokunk számára ismerős: élt egyszer egy szegény legény, aki annyira szegény volt, hogy még a neve is Koplaló Mátyás lett. Sorsa akkor vett nem várt fordulatot, amikor találkozott az ördöggel, akitől egy könnyed fenyegetéssel elszedett egy mázsa aranyat. Az ördögök ezután elhatározták, hogy becsületes úton visszanyerik a kincset, és összemérik erejüket, gyorsaságukat és énektudásukat Mátyással.

A Teleszterion ezúttal sem tagadta meg önmagát: a népmese egy egészen egyéni verziója elevenedett meg a közművelődési intézet udvarán. Az ötletes koreográfiák és a jól megválasztott zenei aláfestés legalább olyan hangsúlyt kapott, mint a dialógusokból kibontakozó történet. Maga a népmese is egészen új értelmezést nyert Komáromi Sándor rendezésében. Az eredetileg leleményes Mátyás mindvégig lázad sorsa és a Mesélő akarata ellen, ugyanakkor a Mesélő segítsége nélkül képtelen lenne megvédeni az ördögöktől zsákmányolt aranyat. A főhős karikatúrává válik, ám éppen ez kell ahhoz, hogy a humoros történet igazán hatásos legyen. Márpedig a hatás nem marad el: a gyerekek végignevették az előadást, amiben a felnőttek is megtalálhatták a számukra elrejtett poénokat. Hogy mennyire emlékezetes volt az előadás, azt jól bizonyítja az Óváros téri jelenet, amikor a program után fél órával egy kislány lelkesen mesélte élményeit nagymamájának.

A Koplaló Mátyás igazi családi program tehát. Az előadás legközelebb augusztus 3-án tekinthető meg a kapolcsi faluházán.

Söge
este.veszprem@index.hu

Rovat: