Uzsonna, készre csomagolva

- a baba szoptatása nyáron -

Itt a nyár, elérkezett a nyaralások ideje – mozduljunk ki, töltsük a nyarat anyatejes kisbabánkkal erdőben, vízparton! Pár pelenkán kívül semmi másra nincs szükségünk, hogy elinduljunk, hiszen bárhol és bármikor szoptathatunk!

Az anyatej a legjobb készétel, ami létezik: kéznél van, megfelelő hőmérsékletű, higiénikus, környezetbarát csomagolású, változó ízű, és mindig a baba szükségleteinek megfelelő összetételű.

A tapasztalat szerint az anyatejes kisbabával könnyű az utazás, a nyaralás és a strandolás is. Ha autóval utazunk, gyakran álljunk meg és pihenjünk, szoptassuk meg a babát. A nagy melegben a hosszú út neki is fárasztó. Ha megéhezik vagy nyűgös, a hátul, autósülésben ülő baba mellett ülve menet közben is megpróbálhatjuk a szoptatást. Repülőn a leggyakoribb probléma fel- és leszállás közben adódik: a pici babáknak fáj a fülük. Hallójáratuk még olyan rövid, hogy a hirtelen légnyomáskülönbséget jobban megérzik, s ez nagyon megviseli őket. Kisebb gépeken rosszabb a helyzet, mint a nagy, több száz utast szállító repülőgépeken, illetve a kicsik hosszas ereszkedéskor és a leszálláskor sokat, fájdalmasan sírnak. Fel- és leszálláskor nyugodtan mellre tehetjük a babát, ha közben ölben, bébi-biztonsági övvel rögzítjük. A szopó mozgással, nyeléssel a hallójáratai kidugulnak, s könnyebben vészeli át a repüléssel járó megpróbáltatásokat. (Minél nagyobb a kisgyermek, annál kevesebb gond lesz a repüléssel!) A repülőtereken mindenütt van baba-mama szoba, ahol higiénikus körülmények között pelenkázhatunk, etethetünk, szoptathatunk. Autóbuszon, vonaton is megszoptathatjuk a picit, ha a körülmények lehetővé teszik. Ilyenkor a diszkrét szoptatáshoz jól jöhet egy takaró, vagy használjuk a babahordó kendőt. Vannak olyan kisbabák, akik kifejezetten szeretik, ha hordozókendőben szopizhatnak. Parkolóban, bevásárlóközpontban, étteremben, egy pelenkázóban vagy akár a strandon, a fa alatt, egy fürdőlepedő takarása mellett is össze lehet bújni egy kis szopizásra.

Tudjuk, hogy nem mindenkinek természetes a szoptatás nyilvános helyen. Ha kényelmetlennek érezzük, akkor inkább etessük meg a kicsit közvetlenül elindulás előtt és hazaérkezés után is! Amennyiben egész napos házon kívüli programot, kirándulást, strandolást tervezünk, akkor elképzelhető, hogy – a biztonság kedvéért – lefejt anyatejet is érdemes magunkkal vinni a hűtőtáskában.

Higiénikus körülmények
A fagyasztóból kivett anyatejet szobahőmérsékleten, illetve hideg vagy langyos folyóvíz alatt, fokozatosan olvasszuk fel. A kiolvasztáshoz és melegítéshez ne használjunk mikrohullámú sütőt, mert az anyatej értékes sejtes részecskéi roncsolódhatnak! Ne is forraljuk az anyatejet! Óvatosan bánjunk az üveggel, soha ne rázzuk! Ugyanazok az immunanyagok, melyek megvédik kisbabánkat a fertőzésekkel szemben, a lefejt női tejben is meggátolják a baktériumok túlzott szaporodását. Ezért a megfelelő körülmények között tárolt és szállított anyatejet szobahőmérsékleten is biztonságosan lehet tárolni 4–6 órán keresztül.

A felengedett anyatej hűtőben egy napig eltartható. A kiolvasztott, szobahőmérsékletű anyatejet azonnal adjuk oda a babának. A már megmelegített, de fel nem használt tejet ki kell önteni, újrafagyasztani tilos!

Akár kézzel, akár pedig mellszívóval fejünk, előtte mindig alaposan mossunk kezet. A pumpa tartozékait és a tárolóedényeket forró mosogatószeres vízben mosogassuk el (mosogatógépben 65–90 fokon) és alaposan öblítsük le! Levegőn, letakarva szárítsuk! A tartozékokat 2–3 naponta fertőtlenítsük, főzzük ki! (Hideg fertőtlenítőt ne használjunk erre a célra!) Vigyázzunk, hogy a lefejt tej ne fertőződhessen.

A saját, egészséges babánk számára lefejt anyatejet a hűtőszekrényben külön dobozban, a hűtő hátsó részén, a legfelső polcon akár egy hétig is tárolhatjuk. A hűtőszekrény ajtajában a hőmérséklet változó, ezért ide nem szabad az anyatejjel teli, felcímkézett üvegeket helyezni! Fagyasztószekrényben vagy -ládában több mint 6 hónapig, kombinált hűtő külső fagyasztójában 3–4 hónapig, a hűtőszekrény belső fagyasztójában pedig 2 hétig tartható el a lefejt női tej. Szállítani csak hűtőtáskában, jól lezárt üvegben lehet.

Kell-e itatni?
A természet úgy alakította az anyatejet, hogy az összetételénél fogva a legnagyobb nyári melegben is képes csillapítani a baba szomjúságát és éhségét is. A fél évnél fiatalabb, kizárólag anyatejjel táplált, jól szopó, egészséges babáknak még ilyenkor sincs szükségük folyadékpótlásra – teára, vízre, hígított gyümölcslére sem – édesanyjuk tején kívül! Meleg időben többször és rövidebb ideig szopnak a kisbabák, mivel a hígabb, vízszerű első tej különösen jó szomjoltó. Lényeges, hogy a szoptatós anyuka ne feledkezzen el saját magáról, és igyon akkor is, ha nem érzi még a szomjúságot! Ha a baba a szopás mellett vizet, teát vagy más folyadékot kap, akkor ezzel telik meg a gyomra, ezért kevesebb anyatej fér bele, s így nem jut hozzá a fejlődéséhez szükséges tápanyagokhoz és kalóriamennyiséghez. Emellett az anya mellét kevesebb inger éri, tehát kevesebb tej fog termelődni a következő szoptatásra. Ráadásul, ha cumisüveget kap a pici, ez összezavarhatja, mivel a cumisüvegből egész más technikával kell szopni, mint az anyamellből.

Előfordulhat viszont olyan helyzet, mikor a kisbabának valóban szüksége van folyadékpótlásra, ezért a nagy melegben fokozottan figyeljük a kiszáradás jeleit! Ha a baba beteg, bágyadt, aluszékony, bőre elveszti rugalmasságát, könny nélkül, gyengén sír, kevés vizelete van és az sötét színű, szúrós szagú, kutacsa besüppedt, esetleg hőemelkedése vagy láza van, akkor itassuk meg.

Ilyenkor kis pohárból vagy kanálból adjuk a folyadékot a babának úgy, hogy ez a szoptatást ne hátráltassa! A dehidrációt gyakori, rövid ideig tartó mellretétellel lehet megelőzni.

Honnan tudjuk, hogy elég?
Szoptatáskor a táplálék mennyisége nem látszik, az anyatej a szoptatás végére szinte tökéletesen fel is szívódik, ezért az elfogyasztott mennyiség nehezen mérhető. Ugyanakkor, ha a babának naponta 4–6 nedves pelusa van, egészséges, boldog, jól fejlődik, gyakran és jól szopik, bőre sima, szeme csillog, rendszeresen van széklete, súlya egyenletesen növekszik, akkor biztos, hogy elég folyadékhoz is jut.

Előfordulhat, hogy nehéz megítélnünk, eleget pisil-e a baba: öntsünk egy száraz, eldobható pelenkába 3 evőkanál vizet és mérjük meg! Ha napi 4–6 hasonló nehézségű, nedves, eldobható pelenkát – vagy hat-nyolc textilpelenkát – cserélünk, akkor kisbabánk eleget iszik. Fontos tudni, hogy a mesterségesen táplált és teáztatott babáknál gyakoribb a vizelet!

Úszás és szoptatás
Sokakban felmerül, lehet-e úszás, strandolás után szoptatni. A tapasztalat szerint külön fertőtlenítésre általában nincs szükség, de szoptatás előtt mindig célszerű lezuhanyozni! Ha már nagyobb a baba, és ő is ugyanabban a vízben fürdött, mint a mamája, akkor a mell tiszta vizes lemosásán kívül másra nincs szükség. Mivel a nedves fürdőruhában könnyebben telepszenek meg a gombák, baktériumok, ezért úszás, zuhanyozás után mindig vegyünk száraz fürdőruhát!

Nyaralás közben egyértelműen higiénikusabb és biztonságosabb megoldás megszoptatni a nagyobb babát is, ha szomjas vagy éhes, mint ismeretlen helyen, nagy forgalmú étteremben a bébiétel melegítésével, pépesítéssel próbálkozni.

Hajba Judit
tanácsadó

Baba Magazin, 2004. július 6. [8-10. oldal]

Forrás: Születés Hete Portál

Rovat: