Sziget 2008

- nem csak zene - I. adag

Az elmúlt idők legerősebb nemzetközi zenei sztárfelhozatala mellett idén is gazdag programot kínál a Sziget azoknak, akik a kultúra egyéb területén keresnek szellemi felüdülést. Színművészet, bábművészet, kortárs- illetve balett táncművészet, képzőművészet, költészet stb. – mindez kiváló nemzetközi és hazai előadók közreműködésével.

Többek között az idei Szigeten üdvözölhetjük a Svéd Királyi Balett szólótáncosainak társulatát, a Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínházat, s a Sziget látogatói féláron tekinthetik meg több mint egy tucat budapesti múzeum aktuális kiállítását is.

Színházi fesztivál
Egy színházfesztiválnyi előadást tekinthet meg a publikum a Sziget Színházi programsorozatában. Öt helyszínen - Szabadtéri színpad, Sátor, Fű, Performansz színpad, Tápszínház sátor – naponta 7előadás, öt nap alatt összesen 35 magyar és nemzetközi alkotás kerül bemutatásra. A legszínvonalasabb kortárs színház, tánc és performansz művészet képviselői mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak fiatal, tehetséges, pályakezdő alkotók is. A TÁP Színház régi hagyományát felújítva, idén ismét megnyitja az Egyperces Színházat a Szigeten! Egy exkluzív előadás egy percben egy nézőnek, a fesztivál ideje alatt miden délután. A performansz színpadon mindennap két alkalommal lesz látható a Filter Performance posztmodern posztítása, melyben a mozgás mozdulatlan rezgés, ahol konvenciók nélkül találkoznak az ősi elemek a zacskós tejjel. A fesztivál teljes ideje alatt vendégül látjuk a Békés Megyei Jókai Színház mellett működő Színitanházat, akik a szigetlakókat bevezetik a kulisszák mögötti világba. 4 fiatal felváltva makettet készít, rajzol, tervez, modellezik, technikát ismertet. Bemutatják, hogy épül fel egy színházi produkció, és milyen szakterületek vannak a színház iránt érdeklődők számára.

A Sziget Színház és Tánc Szabadtéri Színpadán más hazai és külföldi produkció mellett fellép az 1959-ben alapított Danza Contemporánea de Cuba, a Stockholm 59° North, amely a Svéd Királyi Balett szólótáncosaiból alakult együttes. Hallhatjuk majd Lajkó Félix és Brasnyó Antal kivételes együttműködésének gyümölcsét. Az utolsó napon a Jeruzsálemben született, jelenleg az egyik legígéretesebb fiatal koreográfus, Hofesh Shechter deGENERATION című előadása lesz látható. A Sátorban egyebek mellett láthatjuk majd Jordi Cortés és Damián Muñoz Márai Sándor „A gyertyák csonkig égnek” című regénye nyomán készült koreográfiáját, a 10 éves Baltazár Színház bemutatóját Kőválasz címmel, mely a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Sziget Fesztivál közös produkciójában jött létre, a Space Színház Holland Cunami című színházi áldokuját. A magyar és nemzetközi fiatal alkotók munkáiból összeállított esten láthatjuk majd a Belgiumban élő Szivkov Alekszandr szólóját, a tunéziai Bahri Ben Yahmed előadását, valamint Eléonore Valére a Budapest Tánciskolával készített koreográfiáját.

A Fű helyszínen többek között a svájci Georg Traber munkáiból két különleges előadást láthatunk, a térspecifikus installáció-performanszt Heinz Baut címmel, valamint egy ősi hagyomány cirkuszi átiratát Hikohki Gumo címmel. Immár hagyományként látjuk vendégül a Színház- és Filmművészeti Egyetem Mozgástanszékének bemutatóját. Az Egyesült Királyságból érkezett Motionhouse akrobatikus, drámai és lenyűgöző Chaser című produkciója két alkalommal kerül bemutatásra.

A Sziget Fesztivál immár ötödik éve büszkélkedhet nagy utcaszínházi produkciókkal.
Hagyománnyá vált az olyan gigantikus előadások bemutatása, ahol sem a tér, sem az idő nem szabhat korlátokat... Idén az olasz óriás a KITONB kápráztatja el a szigetlátogatókat. A társulat "Harangjáték, az időutazás" című előadása, a föld és az ég között játszódik. A nagy utcaszínházi előadás a látvány művészeti igazgató Angelo Bonello munkájának az eredményeként jött létre. Ebben az újszerű darabban három különböző állványon 80 méteres magasságban a látványos mozgó szerkezetek, a hidraulikus darukkal mozgatott gigantikus repülő díszletek és a táncos akrobaták koreografált mozgása egy 3 dimenziós előadást eredményez, amely 360 fokos szögben körbeveszi a nézőt. A szerkezet egy nagy fém, 600 m hosszú rugalmas kötéllel behálózott parallelpíped, amely egy mozgó alapzatra van erősítve, ezáltal forgó hatást eredményez, és szürreális harangjátékká válik. Ebből a díszletből indul el és fejlődik tovább a táncosok koreografált akrobatikus előadása.

Az észak-vietnámi tradíciókat követő Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínház „A falu lelke” című előadásával egy, a világörökség részeként is nyilvántartott, kulturális különlegességet hoz el az idei fesztiválra. Az intenzív színekkel megfestett különleges látványvilág számunkra teljesen szokatlan figurái, melyek hol vigyorgó kisemberek, hol félelmetes sárkányok képében jelennek meg, egy olyan maradandó élményt nyújtanak az ínyenc (báb)színház szerelmeseinek, mely jobbára csak a Távol-Keletre látogatóknak adatik meg. „A falu lelke” című darab elkalauzolja a nézőt az észak-vietnámi rizsföldekre, ahol bepillantást nyerünk az ott élő családok életébe. Az előadást a Sárkányok tánca nyitja, majd a főszereplő Teu kommentálásával megkezdődik a mese. Az elemi humorral megáldott főhős a narrátor és egyben a jeleneteket összekötő kapocs, a problémák aktualizálója. Láthatunk bivalyokkal szántó férfiakat, rizst vető asszonyokat, hosszú rudakkal és kosarakkal halra, békára halászó embereket, félelmetes sárkányokat. Mindezt igen színes bábokkal, távol-keleti zene kíséretében és a víz visszatükröződésének köszönhetően egy szokatlanul különös perspektívából.

A Vándor Vurstli idén is jókedvvel, bábos és utcaszínházi produkciókkal, rengeteg játékkal, meglepő attrakciókkal és zenei csemegékkel vár mindenkit. A helyszínen, a fesztivál minden napján, a Vurstli új és régi játékaival bárki próbára teheti ügyességét, készíthet magáról emlékképet, vagy saját gyártású képeslapot, kipróbálhat a mindenféle zsonglőr és cirkuszi eszközt, egyensúlyozó kelléket. Minden délután várják az éles szemű érdeklődőket a francia La Malette pici bábszínházai, kulisszáik mögött a fény és a varázslat játékaival, a szintén francia Teatro Golondrino bőröndnyi marionettszínházával és benne Jojo-val, Gulyás László világraszóló Egérparádéja Kiskunfélegyházáról és a Karzat Alapítvány „Világ teremtése” Szekrényjátékai Győrből. A színpadi program a világ bábos, cirkuszi, akrobata és zsonglőr látványosságai közül válogat. Bűvész és illuzionista lépnek fel, láthatóak lesznek a breaktáncosok akrobata produkciói, cirkuszi légtornászok és varieté hangulatú táncos- cirkuszi melange.

Rovat: