Herbie Hancock Veszprémben

- előzetes a Veszprémi Ünnepi Játékokról -

Újabb világhírű jazz muzsikust köszönthetünk a Veszprémfeszt színpadán. Ma este a világhírű billentyűs-játékos, komponista Herbie Hancock ad koncertet az Arénában. Sajnos nem a várban lesz az esemény, mert Szent Péter fedett helyre zavarta ma is a műsort, de sebaj, megnézzük az új sportkombinátot is, polgártársak!

A hatvannyolc éves művész, aki a hatvanas évek elején még Miles Davis kvintettjében is megfordult, 2007-ben Grammy-díjat kapot a River – The Joni Letters lemezéért, amelyen a kultikus énekes-költőnő, Joni Mitchell dalait játssza világhírű művésztársai kíséretében – hiszen a lemezen közreműködik Tina Turner, Ravi Shankar lánya, Norah Jones, de az utolsó dalban felcsendül Leonard Cohen eldohányzott hangja is. E lemez promóciós turnéján látogat el hozzánk a veterán jazzlegenda.

Aki látta a Mezzo TV élő egyenes közvetítését a művész június harmincadikai koncertjéről, a franciaországi Vannes-ből, annak lehet némi előképe a ma esti koncertről. Rengeteg improvizációval, nagyszerű énekrészekkel fűszerezett, nagyon színvonalas muzsikát fogunk hallani, ami – biztos vagyok benne – ki fogja elégíteni a jazzrajongók ízlését.

Aki ismeri Herbie Hancock lemezeit, tudja, hogy sok esetben a könnyedebb műfajok felé is tesz kirándulásokat, hiszen nem egyszer elektronikával, diszkóritmussal vegyített albumokat készített. Jó példa erre a 1994-ben megjelent Dis Is Da Drum című alkotás. Ha már itt tartunk, mondjuk el azt is, hogy Charles Bronson első Bosszúvágy filmjének is ő írta a kísérőzenéjét.

Bár a már említett nagy nevek nem lesznek itt Herbie Hancock zenekarában, azért jó kis csapattal fog zajt csapni a deszkákon, hiszen fellép Dave Holland basszusgitáros, a dobokat Vinnie Colaiuta kezeli, és Chis Potter fújja a szaxofont. Azt hiszem, a jazzrajongóknak nem kell őket bemutatni.

Szóval, ma este Herbie Hancock Veszprémben egy kiváló albumot kiváló muzsikusokkal fog bemutatni egy – remélhetőleg – kiváló publikumnak.

Rovat: