Visszatérő fellépők új felállásban

5. Veszprémi Ünnepi Játékok

Ötödik alkalommal rendezik meg a Veszprémi Ünnepi Játékokat július 23. és 27. között. Mészáros Zoltán ügyvezető igazgatótól kérdeztük, idén kiket láthatnak a Várba látogatók, mit tartogat a kísérőrendezvény, illetve mennyivel alszik nyugodtabban az új esőhelyszín miatt.

Index: – Milyen célkitűzéssel vágtak bele az 5. Veszprémi Ünnepi Játékok szervezésébe?

Mészáros Zoltán: – Nem volt fő irányelv, eltökéltem magam, hogy ne menjünk el egyik műfaj felé sem, korábban ugyanis a jazz volt meghatározó. Minden egyes nap különböző profil mentén szerveződik. A klasszikus zenének szervezünk egy teljes estét, a jazznek egy másikat, lesz opera, word music illetve acapella. A jegyértékesítés legfájdalmasabb időszaka ez az utolsó egy hét: eldől, jól döntöttünk-e. Jól látszik, hogy a legnagyobb név, Herbie Hancock viszi a prímet, a többiek jegyeladása fej-fej mellett halad.

Úgy alakult, néhány visszatérő fellépővel is büszkélkedhetünk, de ők más koreográfiában jönnek. Kocsis Zoltán többször zongorázott a Veszprémi Ünnepi Játékok színpadán, Miklósa Erika, Ramon Vargas és Richard Bona is visszatérő vendégünk. Ezúttal mindenki más projekttel jön, Kocsis ezúttal csak vezényli a zongorát és a Nemzeti Filharmikusokat. Ramon Vargas saját önálló opera gálaestjével érkezik Miklósa Erikával. Richard Bona egy 2004-es, Toto/Bona/Lokua címmel megjelenő lemezével lép fel. Elkészítésében segítségére volt Gerald Toto, az afrikai származású, Párizsban élő fantasztikus zenei tehetség, valamint Lokua Kanza, a kongói világzenei sztár. A közös lemezük európai turnéjának utolsó állomása lesz Veszprém. A Take6 Magyarországon még csak egyszer lépett fel, 2006-ban, Budapesten. Nagyon érdekes zenekar, nyolcszoros Grammy-díjasok, sokat „kirándulnak” a popzenébe. Kísérő vokalistaként ott álltak többek között Whitney Houston, valamint Maria Carry mögött. Az acapella nagyjairól beszélhetünk, metodisták, tehát az Isten szeretetéről éneklő fiúk. Iszonyúan jó hangjuk van, mellette nagy showman-ek.

Index: – Az elmúlt évekhez képest változik a költségvetés?

MZ: – Egy kicsit magasabb, kúszunk felfelé, bruttó 120 millió forint körüli költségvetésből fogunk gazdálkodni. Egyelőre csak a kiadásokat látom pontosan, a bevételeket nem. A következő napokban erős hajrát várok a jegyértékesítés kapcsán, amire erre többször példa volt az elmúlt években. Az üzleti tervben az összes koncert átlagát nézve 80 százalékos jegyeladás szerepel.

Index: – Az elmúlt négy év eredményét felmutatva könnyebb támogatókat szerezni?

MZ: – Sose könnyű, de könnyebb. Van mögöttünk egy referencia, de óriási a verseny. A sztárok, valamint a szponzorok, nézők kegyeinek megszerzésénél óriási verseny tapasztalható. Burjánzik a fesztivál-biznisz, egyik a másikba torkollik. Erősségünk talán, hogy egy jó értelemben vett prémium-fesztiválról beszélhetünk. Kevés szponzort veszítettünk el, s mondhatom, hogy többségük elégedett azzal, amit kap, egyre több vendéget hoznak el. Úgy látom, hogy a tavalyi szponzorációs bevételt szerény mértékben felülmúljuk. A jegybevételt biztos, de a terv is magasabb. Az állami támogatás közel azonos lesz az előző évihez képest, de több pályázat eredménye is csak később derül ki. Volt olyan pályázat az elmúlt években, amit a fesztivál után bíráltak el, a pénzt pedig valamikor februárban kaptuk meg. Így képtelenség tervezni.

Index: – Minden évben változott egy kicsit a nézőtér.

MZ: – Próbáljuk optimalizálni. Korábban az átállítást a széles nézőtér indokolta, és a tavalyival azonos lesz idén, így ugyanis többet nem tudunk kihozni a térből. A szélére – ahonnan kis szögből látható a színpad – esetleg pótszékeket tudunk elhelyezni, ha szükséges. Változás csak az esőhelyszínben esetében jelentkezik.

Index: – Ami összehasonlíthatatlan a korábbival.

MZ: – Így van. Nyilván a presztízs, illetve az egyedülálló hangulat pótolhatatlan, de most hogy jártam a Veszprém Arénában, és azt mondhatom, kevés város van olyan helyzetben, hogy egy ilyen színvonalú rendezvényt rossz idő esetén is megfelelő minőségben le tudjon menedzselni. Biztos vagyok benne, hogy jövőre létrehozunk egy olyan programot, amivel megtöltjük az Arénát.

Index: – A Veszprémi Ünnepi Játékok idén sem maradt kísérőrendezvény nélkül, egy egyedülálló kiállítás várja a látogatókat a Várban.

MZ: – A tárlat érdekessége, hogy a XX. századi modern képzőművészet metszete látható ott. Két részből áll a kiállítás: egyrészt Picasso mintegy 40 grafikájából, amit egy Balzac regény illusztrálására készített 1936-ban, valamint a kiállításon látható még 70 olyan alkotás, amelyet Picasso 90. születésnapjára tanítványai, hódolói készítettek.

Rovat: