Flamenco és karaoke

- interjú a Hannah Pearl Banddel -

Ausztráliából érkezett fesztiválunkra Hannah Pearl és Simon Asquith. Rutinos utcazenészek, számos ország fesztiválján megfordultak már. Csütörtök délután ültünk le egy jó hangulatú beszélgetésre.

Index - A myspace oldaladon írod, hogy gyerekkorodban nagy élvezet volt Madonnára énekelni. Madonna mellett milyen zenei élmények értek még akkoriban?

Hannah Pearl – Madonna? (nevet) Erre már nem nagyon emlékszem. A szüleim viszont sok ír-kelta zenét hallgattak, de én nem kedveltem ezt a stílust, így nem hiszem, hogy hatással lett volna rám.

Index – Később, a középiskolában volt egy csajzenekarod. Mi volt a neve, és milyen stílust játszottatok?

Hannah – Ó, igen nagy kavalkád volt az, Slippery volt a formáció neve. Öt lány, mind más stílussal, jazz, pop, rock, ilyesmik. De elég vadak voltunk.

Index – Később Spanyolországba költöztél. Mi állt ennek a hátterében?

Simon Asquith – Mert szereti a roma férfiakat! (nevetnek)

Hannah - Mert szeretem a flamenco zenét, és mert Ausztrálián kívül akartam élni, idegen nyelvű országban, egy másik kultúrában. Simon és én végigdolgozzuk, zenéljük a nyarat Európában, aztán visszautazunk Ausztráliába, amikor ott van nyár. Grenadában igen erős a flamenco hatás, és így igen kreatív környezet.

Index - Sok zenésszel találkoztál Spanyolországban, ők mennyire befolyásolták a zenei stílusodat?

Hannah - Igen, sok zenésszel megismerkedtem, de ők nem igazán befolyásoltak, nem hagytam magam befolyásolni. Nem tanultam a gitározást, hanem mindig azt játszottam, amit éreztem. Ezért van szükségem Simonra, mert ő tud gitározni. (nevetnek)

Index – Ahhoz, hogy megjelenhessen az albumod, egy évre Japánba mentél, hogy hivatásos karaoke énekesként dolgozzál. Milyen volt ott?

Hannah - Nagyon jó volt, nagyon furcsa. Teljesen más kultúra, mintha egy másik bolygóra kerülne az ember. Igen, ezzel kerestem ott pénzt, mert a karaoke nagyon népszerű szórakozás Japánban. Ha a japánok lazítani akarnak, akkor egy karaoke bárba mennek.

Index – Mikor jelent meg az első lemezed?

Hannah – 2006-ban. Ez még Ausztráliában adtuk ki, az ottani barátaimmal. A második albumom Grenadában jelent meg, és az ottani barátaim segítettek. Ezért a két lemez teljesen eltérő hangzású.

Index - Hogy találkoztatok Simonnal?

Hannah – Simon, mondd el te a sztorit.

Simon – Tavaly egyedül zenéltem itt Európában, és vissza akartam jönni. Egy közös barátunkon keresztül felvettem a kapcsolatot Hannah-val. Megírtam neki, hogy tetszik a zenéje, segítsen nekem európai fesztiválokat elérni, és adjon elérhetőségeket, hogy fel tudjak lépni. Erre Hannah azt válaszolta, hogy persze, segít, de neki meg épp kell egy basszeros, és menjek. Én pedig mondtam, hogy naná. Nem is találkoztunk, telefonon és emailben szerveztünk le mindent.

Hannah – Csak reméltem, hogy tényleg tud gitározni! (nevetnek)

Simon – A közös barátunk kezeskedett értem, és Hannah meghallgatta a myspace oldalamat. Minden a myspace-en történik! (nevetnek)

Index – Idén nyáron hol zenéltek még itt Európában?

Hannah – Eddig voltunk Berlinben, Skopje-ban, Horvátországban, majd megyünk Budapestre, Svájcba, Olaszországba és Németországba.

Index - Melyiket szereted jobban, a klubos, vagy az ehhez hasonló utcai fellépéseket?

Hannah - Mindkettőnek megvan a varázsa, mindkettő jó, de ebben a pillanatban az utcazenélést jobban szeretem. Simon – A klubokban csak 18-35 évesek vannak, akik beülnek inni, míg az utcán szélesebb korosztályokat is meg lehet fogni. Az mindig különleges, ha egy kisgyerek meghallja a zenénket, és odajön táncolni.

Hannah – És az idős hölgyek is! Mindig meglepődöm, amikor odajönnek, és látszik, hogy mennyire élvezik a zenénket.

Simon – (idős hölgyet utánozva) Drágám, úgy szeretem ezt a számot! (nevetnek)

Index - Máshol is voltál a miénkhez hasonló utcazene fesztiválon?

Hannah - Igen, nagyon sok helyen van hasonló, például Asztriában, Olaszországban, Németországban, Lengyelországban. De nagyon tetszik az itteni, nagyon jól meg van szervezve, például az is nagyon jó, hogy kaptunk kísérőt.

Index - Bele tudtatok hallgatni a többi utcazenész műsorába?

Hannah - Igen, nagyon jó minőségű a zene, ezért is tetszik a fesztivál.

Simon – Én is belehallgattam, a helyi zenekarok nagyon jók, főleg a Club Era tetszett, nagyon szuperül játszanak. Lehet, hogy majd jönnek hozzánk Ausztráliába.

Index – Mit tervezel a jövőben?

Hannah – Szeretnék egy jó menedzsert, aki intézi a dolgokat, az üzleti részt, és segít a marketingben. Szeretnék egy videoklipet, és persze tovább írni a dalokat.

Nagy köszönet Fehér Katalinnak az interjú elkészítésében nyújtott segítségéért.

Rovat: