Balaton Sound

- teltházas nyaralás -

A hazai fesztiválszervezés történetében először fordult elő, hogy már a kapunyitás előtt egy nappal teltházat jelentettek a szervezők: elővételben elkelt ugyanis minden jegy. 2007-ben, a Balaton Sound első évében 32 000-en látogattak el Zamárdiba, az idén 88 000-en. Ezzel a fesztivál nemcsak a balatoni régió legjelentősebb, de egyben Magyarország egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát.

A teltház bejelentése után internetes aukciókon egyedülállóan magas áron kínáltak belépőt a rendezvényre: a legkiemelkedőbb 50 000 Ft volt az egyébként 7000 Ft-os napijegyért.

A „teltház” egyébként nem jelentett valódi zsúfoltságot, a kiadható belépőjegyek korlátozásával a szervezők éppen azt akarták elérni, hogy a közönség kényelmes és kulturált körülmények mellett szórakozhasson négy napon át.

A Balaton Sound indulásakor a szervezők célként tűzték ki, hogy igazán új színt visznek a hazai fesztiválok közé. Az esemény valóban tartalmas és színes programkínálata kerüli a megszokott kliséket. Négy nap alatt 100 zenekar és DJ lépett fel a Balaton Sound helyszínein, javarészt nemzetközi sztárok, számos zenei műfajban.

A külföldi fellépőket ámulatba ejtette a fesztivál és az annak otthont adó helyszín. Közülük többen meghosszabbították magyarországi tartózkodásukat, még néhány napot eltöltöttek Zamárdiban. Hozzájuk hasonlóan ugyancsak hosszabb ideig marad a Balatonon a külföldről érkezők zöme. A nemzetközi reklámkampánynak és a fesztivál programjának köszönhetően több ezren érkeztek Zamárdiba más országokból, elsősorban Ausztriából, Szlovákiából, Horvátországból és Németországból.

Elismerően nyilatkozott a Balaton Soundról Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere is. Amellett, hogy az esemény az egész Balaton-part számára fontos kell, hogy legyen, a fesztivál hangja – a szervezők óvintézkedéseinek köszönhetően – szinte egyáltalán nem volt hallható a környéken. Annak érdekében, hogy az északi part lakói és vendégei is minél kevesebbet halljanak a színpadok programjából, a rendező cég már a következő hetekben egyeztetéseket kezdeményez az érintett önkormányzatokkal és a technikai alvállalkozókkal. A szervezők ezúton köszönik mindazok türelmét, akik nem vettek részt az eseményen, de némi kellemetlenséget jelentett számukra a megnövekedett zaj és forgalom.

A fesztivál – a biztonsági szolgálat és a rendőrség közlése szerint – rendbontás és problémák nélkül zajlott le. A négy napos kánikulának is köszönhetően a résztvevők közel 200 000 korsó sört fogyasztottak el, de nagy sikere volt a hűtött gyümölcsöknek, a koktélbároknak és a thai masszázs szalonnak is.

José Padilla, az ibizai Café del Mar DJ-je sajnos idén is lemondta fellépését. Küldött azonban „maga helyett” egy videóüzenetet és egy 25 perces szettet, amit a strandolók nagy örömmel fogadtak. Ugyancsak elmaradt Richie Hawtin pénteki fellépése. Az ő repülője vihar miatt München helyett Frankfurtban szállt le, onnan azonban nem tudott tovább repülni Ferihegyre. Nagyon jól érezte magát a B-52s csapata: a koncert után a fesztivál VIP-teraszán buliztak hajnalig. A legnagyobb érdeklődés Fatboy Slim vasárnap esti fellépését kísérte, a színpad előtt 25 000-en táncoltak Norman Cook dalira.

A Balaton Sound idei sikere számos kérdést felvet a folytatásra vonatkozóan. Azt már kijelentették a szervezők, hogy nem céljuk az esemény méretének jelentős növelése. Annak érdekében, hogy a Balaton Sound a továbbiakban is a megszokottnál magasabb komfortfokozatot képviseljen, fontosnak tartják a fesztivál befogadóképességének korlátozását, így várhatóan 2009-ben is jó eséllyel teltházas lehet a Balaton Sound.

Rovat: