Multi pack, azaz három az egyben

- Hancock, Kung fu Panda, Wanted -

Kíváncsiak voltunk mostanában mit állít Hollywood a porondra, így az elmúlt két hétben, a pókerversenyek előtt beillesztettünk egy-egy mozit is. Szomorú, de ezzel gyakorlatilag kivégeztük a Balaton Plaza teljes filmkínálatát. És mi az, ami a hármat összeköti? Az elhibázott, élményrontó, elkedvetlenítő szinkron.

A szinkron régóta személyes fiaskóm. Most komolyan, ennyire nagyon ódzkodunk attól, hogy olvassunk? Félredobjuk az eredetiséget, azért hogy minden erőfeszítés nélkül bambulhassunk magunk elé? Persze, a felirat is fordítás, és az is lehet hibás, de azt nem determinálja, hogy mennyi ideig mozog a száj, meddig van ott a kamera, satöbbi. És esetleg van egy jó színész, aki belerak mindent egy elsóhajtott mondatba, vagy egy elcsukló hangba, amit aztán simán tönkrevághat a magyarhang. Örülnék neki, ha a tévében minden külföldi film feliratosan menne, de 1150 Ft-ért egyenesen el is várnám. Utoljára tizenkét évesen mondtam szüleimnek, hogy ne a „betűset”, mivel akkor még nehezen kötöttem össze a képet a szöveggel – természetesen a pandásnak szinkronosnak is kell lennie, mert gyerekfilm (pedig vannak ám hangjai!)

A három film közül a Wanted veszi leginkább komolyan magát, és furcsa módon, neki van a legkevesebb alapja ehhez. Valójában nem tudom, hogy kiknek ajánlhatnám ezt a filmet. Igazán buta, a realitás talaján egy pillanatig sem mozgó akciófilm. Kanyarban lövik a golyókat, de azokat rendszeresen semlegesítik egy másik szintén kanyarban lőtt golyóval, van még mátrixos ugrás háztetőkről, lassított képen elmondott normál idejű �sajnálom haver, hogy most fejbe lőlek�, aztán sorsféle szövőszék, és csak nekünk: IC vonatot lazán lehagyó Zsiguli is. Angelina leharcolt, gyilkosan szexis, szexisen gyilkos jelenléte erős, ahogy talán Morgan Freeman is áll a talpán, de csak érte nem nézünk filmet, és Jolie-t is �lerendezhetjük� tíz másodpercben.
A szinkron már az elején összetört. Jolie megkapta Julia Roberts megszokott bárgyú hangját, ami még nem akkora baj, de a főszereplő James McAvoy a pókemberből jól ismert Tobey Macuire magyarhangján szólal meg, ami egyből eszembe juttatta a sorozat harmadik részét, ami főszereplővel, és mindennel együtt annyira alja, hogy hetekig nem tudtam feldolgozni, mit okádott ki magából az �elit� filmipar. Innen könnyen jött a párhuzam, ráadásul a sok �fuck�-ot sikerült baszkira fordítani, így ez a megint csak rettentő markáns színész folyton baszkizott, ami aztán már tényleg nem lendített semerre se.

Egyébként a fordulatosnak (kanyarulatosnak) mondott történet is több helyen totál elhibázott, ráadásul hozott magával egy alulmúlhatatlan (még Seagal is jobb volt) vonatos jelenetet is. Ha mindez nem lett volna elég, a film végére � miután többször is le lett ócsárolva, nullázva a nézők élete � kiforrott a mondanivaló is: hagyd ott a szar társadalomban élt mindennapjaid, fogj végre pisztolyt, és ölj embereket. Utolsó másodpercekben még a kamerába is belenéz a nagyfiú: Ölj embereket!

Ennél a Hancock egyszerűen csak "tedd jobbá a világot" üzenete - legyél marketinges, cégvezető, vagy akár szuperhős - mégis csak előrébb mutató. Itt már se a film, se Will Smith nem veszi komolyan magát. Sőt, lazán veszi magát. Ettől aztán egyszerűen csak szórakoztatóvá válik. Egyáltalán nem akartak többet belegyömöszölni, mint ami elfért benne, és ez szimpatikus. Will-nek egyébként sem ártott egy ilyen, az I’m Legend komoly (és remekül végigvitt) alakítása után. Tudom ajánlani, nem kihagyhatatlan, de könnyed másfél óra.
(Tovább mennék, de ugye a szinkron, ezt most már végig kell vinni. Hát itt is rontott az élményen. Az egyik kulcsszó a „jackass”, kizárólag erre pöccen be az apatikus Hancock. Ez „bunkó” lett – hát nem tudom, ha nekem azt mondják bunkó, még azért nem jutna eszembe lebontani mondjuk egy házat. A másik sokszor elmondott „szép munka volt” (Good job.) sem érte el igazi hatását.)

A Panda viszont teljesen cukor. Kölköknek legédesebb � Micimackót nagyívben, innentől kizárólag panda plüss. Gyermeklelkű felnőtteknek egy újabb élvezhető mese, egyedi grafikával, az örökzöld csak magadban kell hinned sugallatával a középpontban. (Szinkront itt tényleg felesleges említeni.) De szerintem a kemény szívű, könyörtelen típusúak is inkább ezt nézzék, Wanted helyett, hátha lágyít rajtuk egy pindurkát.


straubbazsi.blogol.hu
straubbazsi@gmail.com

Rovat: