Boldog idő

- musical Zorán dalaira -

Sajtótájékoztatóra hívott bennünket a Pannon Várszínház. Nem helyben, hanem Budapestre mentünk, a Fészek Klubba, ahol már várt bennünket Vándorfi László és csapata. László Veronika sajtófőnök bevezetőjében elmondta, hogy a színház ősbemutatóra készül.

Nos, Vándorfi László álmodott egy nagyot, és színpadra állított egy musicalt Zorán dalaiból, Boldog idő címmel. A színház igazgatója elmondta, hogy egyedi és furcsa kísérletről van szó, hiszen Zorán dalait – amelyeket érintetlenül hagytak – egy színpadi művé gyúrták össze. Felcsendülnek a Presser és Dusán által írott számok, de más szerzők Dusán által magyarított szerzeményei is elhangzanak, sőt, egy Bródy-Adamis nóta is. Különös színpadi díszletet fog látni a nagyérdemű: panoptikum italozó emberekről, egy forgó bicikli, csigalépcső, egy zongora darabokra szaggatva. E tárgyak között zajlik a történet, amelynek középpontjában a Gazdag Tibor által megformált Vándor áll.

Egy időutazásnak lehetünk tanúi, amely Zorán dalainak segítségével az ötvenes években kezdődik, és a mában landol. Látványszínházat akarnak megjeleníteni az alkotók, sok mozgással és természetesen énekkel.

Természetesen Zorán és Dusán is részt vettek a sajtótájékoztatón. Zorán elmondta, hogy minden hiedelemmel ellentétben a darab nem róluk szól. – Mert szeretem őket – hangzott Vándorfi László lakonikus válasza arra a kérdésre, hogy miért pont Zorán dalait vitte színpadra. Kramer György koreográfus hozzátette, hogy a dalokhoz hozzá kellett passzítani a megfelelő stílusú táncot.

– Szerintem a Zorán lemezek koncepció adta formája korábban is megelőlegezte egy színpadi mű létrehozását. Miért csak most kerültek színházba a dalok? – tettem fel kérdésemet a Sztevanovity testvérpárnak. – Nem is mi álmodtuk ezt meg – mutatott Zorán Vándorfi Lászlóra. Mi nagyon stúdióban dolgozó zenészek vagyunk – tette hozzá mosolyogva.

Az Árny szerepét játszó Zayzon Csabát a kiugrás lehetőségéről kérdezték a darab kapcsán. – A Pannon Várszínházra vigyázni kell – így hangzott a diplomatikus válasz.

A Boldog idő ősbemutatója Július 12-én lesz a Balatonfüreden, a Füredfest 2008 játékok keretében, a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban.

Rovat: