Picasso a lábtörlőnk előtt

- az ördög reinkarnációja a Szentháromság téren -

Megtörtént. Itt van. Eljött közénk a képzőművészet egyik apostola, Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz, vagyis Pablo Picasso – néhány illusztráció formájában. Nem egyedül érkezett hozzánk, a várba.

Számos kortársa kísérte, hogy ők is velünk együtt hódoljanak a Mesternek. A tárlat a Veszprémi Ünnepi Játékok most már szokásosnak mondható képzőművészeti beharangozója.

A Veszprémi Ünnepi Játékok már több éve a fő attrakciójának számító koncertek előtt és alatt egy fajsúlyos, nálunk eddig nem látható képzőművészeti tárlatot hoz el Veszprémbe. Idén Pablo Picasso illusztrációi, és a mester által ihletett neves képzőművészek hódolatát kifejező képek, grafikák láthatók a Dubniczay-házban. Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok motorja szerint szinte a lábtörlőnk elé hozták ezt a nem mindennapi művészeti csemegét. Most már csak rajtunk múlik, hogy megízleljük-e, vagy sem.

Azt ajánlom, ne legyünk restek, menjünk el a várba! Legyünk bátrak, és nézzük meg Picasso-t, bár a legnagyobb sajnálatomra csak Honoré de Balzac Az ismeretlen remekmű című novellájához készült illusztrációit láthatjuk, és a munkássága előtt tisztelgő képzőművészek Picasso-s érzéseit.

Zseni volt, és most is az. Hihetetlen munkabírással, állandó kísérletezéssel fedezte fel a világot, azt az őt körülvevő valamit, amit hol rózsaszínűnek, hol kéknek, hol félelmetesnek, hol groteszknek látott. Kubista volt, avantgard. Valójában Picasso. Egyesek szerint zseniális, mások szerint maga az ördög. Minden mozdulata, alkotása hatással volt kortársaira. Ezt akkor érezhetjük igazán, ha megnézzük a kiállítást, az ott látható, hódolatnak nevezhető, Picasso ihlette munkánkat.

A kiállítást Porga Gyula alpolgármester és Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója nyitotta meg. Az első sajnos nem elég röviden, míg a másik sajnos nagyon röviden beszélt Pablo Picasso-ról. Lényeget azonban elmondják a képek, meg a www.hommageapicasso.hu oldal.

Rovat: