Szuper(számítógép)hős

- avagy Jon Favreau Vasember című filmje -

Őrült tudós vagy csak tehetséges fegyvergyártó? Népirtó vagy békehozó? Azt hiszem, ez mind-mind a főhős, Tony Stark (Robert Downey Jr.). Ezzel össze is foglaltam a film valódi kérdéseit, és mindazt, amiből a konfliktus kialakult. A konklúzió pedig: akinél a pénz, annál a hatalom!

A történetbe „in medias res” csöppenünk bele, ahogy végignézzük Tony Stark elrablását, majd vissza a múltba, hogy meg is tudjuk, miért. Milyen is ez a fickó, Tony? Elég egyszerű jellem. Megvolt mindene: sikeres családi háttér, ész, nők, pénz – és mégsem volt semmije. Erre már csak a katonai fogság és a halálközeli élményei tudták ráébreszteni. Mi pedig itt szembesülhettünk azzal, hogy pár drót és forrasztópáka mire képes. Ez az őrült feltaláló „meggájver” módjára építi meg egy barlang falai között vaspáncélját, tehát azt kell gondolnunk, zseniális alak.

Zseni, de nem szuperhős. Asszisztense, Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) nélkül még a kávéját sem tudná elkészíteni, hiába a személyiséggel rendelkező robot a házban. Egy szuperhőstől ugye elvárná az ember, hogy az életét egyedül is tudja irányítani. Esetünkben inkább Pepper a szupernő, aki mindig csinos, gyönyörű, és már-már telepatikus módon tudja kitalálni főnöke minden kívánságát. Pesztrálja az egyéjszakás kalandokat, és mindemellett szerelmes szemekkel eped Tony után. De csak eped, mivel a rendezők a szerelmi szálakat elvarratlanul hagyták. Hiába a „majdnemcsók” jelenetek, a végén mégsem romantikus egymásra találásnak lehetünk tanúi.

Hogyan is válik a fegyvergyáros Vasemberré? Üzlettársának köszönhetően, aki miatt újjászületett egy mini erőművel a mellkasában. Azért nem ilyen egyszerű a dolog, mert előtte még el is kellett raboltatni Starkot és (majdnem) megöletni. Szökése után már tudja, hogy fegyvereinek köszönhetően mennyi pusztítás zajlik a világban, de mégsem tud olyan egyszerűen kiszállni az egészből. Számítógépes kütyük segítségével, tökéletesíti vasburkolatát, és a jó érdekében harcba száll – egyszer. Második összecsapása egy nagyobb vasemberrel történik, amiből persze Tony kerül ki győztesül. (Meg kell jegyeznem: a szupernő, Pepper segítségével.)

Nekem hiányzott, hogy nem csak a szerelmi szálat hagyták nyitottan, de a végén sem éreztem, hogy a filmnek valóban vége van. Remélem lesz folytatás, ahol megmutathatja a Vasember, miért is érdemli ki szuperhős jelzőt. Addig pedig jegyezzük meg, hogy minden erős férfi mögött egy még erősebb nő áll…

Ani

Rovat: