Nyílt, őszinte kommunikáció

- befele és kifele közvetítik Veszprém értékeit -

A bal-liberális ellenzék városi kommunikáció hatékonyságát bíráló kijelentéseit Porga Gyula alpolgármester elutasítja. Szerinte a mostani vezetés Veszprém értékeit szem előtt tartva jól kommunikál kifele és befele egyaránt. Nyíltan és őszintén beszélnek terveikről, s figyelnek a lakosság ötleteire, véleményére.

Index: - A jelenlegi bal-liberális ellenzék szerint Önök nem jól kommunikálják Veszprém értékeit. Ezáltal hátrányba kerül a városunk, nem lesz olyan vonzó az idelátogatók vagy befektetni szándékozók előtt.

Porga Gyula: – Ebben csak az a különös, hogy most azok vádolnak minket ezzel, akik korábban – amikor pozícióban voltak – nem tettek meg mindent ezen a téren. Nem használták ki a lehetőségeiket. Emlékezzünk arra, hogy az Európa Kulturális Fővárosa pályázatra Navracsics Tibor Fideszes politikus javaslatára pályázott az akkori városvezetés. A kulturális koncepcióban, amelyet 1996-ban írtak, szerepelt az a terv, miszerint vissza kell hozni Veszprémbe a tévétalálkozót. Nem hozták. Mi pedig egy év alatt megegyeztünk velük, és már le is bonyolítottuk az első ilyen találkozót, hatalmas sikerrel.

Index: – Asztalos István és Wéber László egy kutatás adataira hivatkoztak, mikor a fent említett kijelentéseket tették.

PGy: – Az a kutatás komolytalan. A városi kulturális események kapcsán a Veszprémi Ünnepi Játékokat meg sem említik. De nézzük a tényeket, az adatokat. A megyei jogú városok között a vendégéjszakák jelentette idegenforgalmi adó szerint a 7–8. helyen vagyunk. Huszonhárom megyei jogú város közül csak Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs, Győr, Eger után következik Veszprém. A felsoroltak közül Eger számít a mi kategóriánknak, a többi jóval nagyobb város, mint Veszprém. Ez a felmérés másról árulkodik. Sőt, tegyük hozzá, hogy a mi adataink egy fokozatos növekedést árulnak el, ami biztató.

Index: – Nézzük a városi kommunikációt! Mit tesznek Önök?

PGy: – Most jelent meg az Útravaló sorozatban a Veszprém, Bakony hiánypótló kiadvány. A napokban zárult plakát-pályázat eredményeként megszületendő óriásplakát-kampányt elindítjuk. Rövid időn belül láthatóak lesznek a Budapest és a Balaton közötti utakon, illetve a 8. út mentén Ausztria felől Veszprémig.
Idén három éves megállapodást kötöttünk a Veszprém imázsát jól kifejező, jól közvetítő kulturális rendezvényekkel, a Tánc Fesztiváljával, a Vivace-vel, az Utcazene fesztivállal és a Veszprémi Ünnepi Játékokkal.
Részt vettünk a nagyon sikeres Nemzeti Vágtán. Sőt, most alakul ki egy turisztikai szervezet, amelyben az önkormányzat mellett a civilek és az érintett terület szakemberei vesznek majd részt. Ők egységesen közvetítik, értékesítik Veszprémet kifele.

Index: – Arról beszéltünk, hogy milyen a kommunikáció kifele. De milyen befele? Hiszen Önök új, közvetlenebb stílust ígértek.

PGy: – A jó városi politika alapja, hogy megszólítja a helyieket. Elsősorban az itt élőknek kell jól érezniük magukat. Mert ha ők jól érzik magukat, szeretik a városukat, az érződik az idelátogatók számára is. Ehhez kell a párbeszéd.

Index: – Milyen formában zajlik ez a párbeszéd?

PGy: – A szokásos médiákon keresztül: Veszprémi 7 Nap, Napló, Veszprém TV. De az újságok mellett nagy hangsúlyt fektetünk a személyes találkozókra is, lakossági fórumokra. Minden egyes nagyobb beruházás kapcsán kikérjük a helyiek véleményét, beszélünk velük az elképzeléseinkről.

Index: – Hogyan jellemezné az Önök kommunikációját?

PGy: – Nyílt, őszinte, párbeszédre épülő.

Rovat: