Múzeumok éjszakája 2008

- a Laczkó Dezső Múzeumban -

Szent Iván napja, az év leghosszabb napja közelében rendezik meg minden évben a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programot. Magyarország 2003-ban, a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság 2005-ben csatlakozott az európai kezdeményezéshez.

A múzeumok éjszakája alkalmából az ország számos városának múzeumai és gyűjteményei, így a Laczkó Dezső Múzeum is – állandó és időszaki tárlatai egyaránt – éjjel 12 óráig várják a látogatókat.

Az alkalom különlegessége, hogy nemcsak a múzeum kiállításai tekinthetők meg ekkor, hanem rendezvény – kiállítás megnyitó, harci bemutatók, zene, színielőadás – is gazdagítja a múzeumi kínálatot.

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban a rendezvény 2008. június 21-én, 17 órakor a VESZPRÉM MEGYE EGYHÁZI ÉLETE A KÖZÉPKORBAN című kiállítás megnyitójával, DR. ÁLDOZÓ TAMÁS, Pápa város alpolgármesterének, a Veszprém Megyei Közgyűlés tanácsnokának köszöntőjével kezdődik.

A kiállítás kurátorai RAINER PÁL és PINTÉR LÁSZLÓ régészek.
A tárlatot DR. ZSOLDOS ATTILA történész, az MTA doktora, az MTA Történettudományi Intézetének osztályvezetője nyitja meg. Közreműködik MÁRTONY ZSUZSANNA magánénekes.

18 órakor kezdődik az országszerte ismert, a TIHANYI apátságban, I. András király sírjánál 2004. augusztus 28-án alakult I. ANDRÁS KIRÁLY LOVAGREND műsora. A Székesfehérváron székelő lovagrend a magyar katonai hagyományok kutatását, ápolását, az események korhű bemutatását vállalta fel, mindazon fegyverekkel és eszközökkel, „amit eleink ismertek és használtak”. Az I. András király lovagrend bemutatóját követően

20 órakor az Árpád-kori Szent Miklós-templomromban, a Kálvária-hegyen a ZENÉLŐ ÖRÖKSÉG című hangversenysorozat vendége ezúttal Veszprém Város Vegyeskara, Erdélyi Ágnes karnagy vezetésével.

21.30-kor BOSZORKÁNYPER A MÚZEUMBAN. Az boszorkányper narrátora: Tóth G. Péter történész lesz, a per szereplőit a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság munkatársai jelenítik meg.

Rovat: