Ars Sacra idén is

- kulturális gurmandoknak -

A várbéli piarista templom idén is otthont nyújt az Ars Sacra Galéria nyári előadás-sorozatának. A Kolti Helga színművésznő által szervezett rendezvények az elitkultúra iránt érdeklődők számára nyújtanak az elképzelések szerint maradandó élményt négy alkalommal. A sort Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményének restaurálásáról szóló képes előadás nyitja.

Kolti Helga idén is a kulturális ínyencek számára szervezi az Ars Sacra előadás-sorozatát. A négy estből álló rendezvény a rétegkultúra iránt fogékony közönségre épít.

– A hely szellemének megfelelően a piaristák azon alapvetését tartottuk szem előtt, hogy a kultúra a tanítás eszköze. Emellett az itt található szakrális térhez méltó programokat állítottuk össze – avatott be a szervezés alapfilozófiájába minket Kolti Helga.

A programsorozat Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményének restaurálásáról szóló képes előadással kezdődik. Szentkirályi Miklós restaurátor művész tart előadást a műről, miközben a ma már Magyarországon nem látható festményről képeket mutatnak be. Sőt, három eredeti tanulmányrajzot is megcsodálhatnak azok, akik jegyet váltanak az estre, most pénteken 20 órakor.

Július 4-én Surán Mónika kürtművész és Rostetter Szilveszter veszprémi művésztanár lemezbemutató koncertjére kerül sor – a szokásoknak megfelelően 20 órai kezdettel. Ezután szintén helyi kötődésű, de országosan ismert előadó következik július 31-én: Cserhalmi Ferenc, a Magyar Operaház magánénekese A hit mélységei című koncertjén oratórium áriákat énekel. Az előadás-sorozatot a kortárs festészet zárja augusztus 29-én, este 20 órakor. A Balatonnál élő Filep Sándor műveiről tart előadás Legéndi Péter művészettörténész.

A szervezők számítanak, hogy a tavaly kialakult stabil törzsközönség idén új kultúra-rajongókkal egészül ki, hiszen az ő támogatásuk és az érsekség segítsége nélkül nincs Ars Sacra.

Rovat: