Emberek! Ki az utcára!

- Utcazene kilencedszerre -

Idén lesz kilencedik éve, hogy megrendezik Veszprém belvárosában a több napon át tartó zenei fesztivált. A rendezvény idejére – július 15–19. –, az eddigi évek tapasztalatai alapján, közel 100 000 fős látogatottságra számítanak a rendezők. Ráadásul az eddigi legjobb, s a fellépők szempontjából is a legszínvonalasabb Utcazene Fesztivál elébe tekinthetünk – mondta el a keddi sajtótájékoztatón Muraközi Péter főszervező.

A városvezetés büszke a rendezvényre, ezért tavaly decemberben három éves támogatási szerződést írt alá – idén ez 8,3 millió forintot jelent –, aminek összege minden évben az infláció mértékével emelkedik – mondta el Porga Gyula, Veszprém város alpolgármestere.

A szervezők minden eddiginél több pénzt – 18 millió forintot – szántak a fellépő zenekarokra, hogy minél szélesebb spektrumú közönséget tudjanak a fesztivál idejére megmozgatni. Annál is inkább jelentős – sőt kiemelkedő a fesztiválok közül – a rendezvény, mert teljes egészében ingyenes. A szervezők több zenei stílus képviselőit gyűjtötték egy csokorba, hogy mindenki megtalálhassa a maga számára a legmegfelelőbb irányzatot, így a kicsitől a nagyig, a fiataltól az idősig mindenki talál a fülének kedves dallamot.

Mint azt már jól tudjuk, az utcazene egyben egy verseny is, ahol az utcazenészek közül egy-egy kerül ki győztesen, és nyeri el az 500 000 forintos szakmai illetve közönségdíjat. Idén közel 100 fellépő jelentkezett, közülük 20 kapta meg a jogot, hogy játszhasson a fesztiválon. A szelektáló elv nagyon egyszerű volt. Olyan tehetségeket kerestek, akik nemcsak hogy felkeltik, de le is kötik az ember figyelmét. A fesztivál helyszíne idén változatlan, két nagy és öt kisszínpad közül választhat majd az érdeklődő.

Többek között itt lesz a Mau Mau nevű olasz együttes, aki a Manu Chao-hoz hasonlóan többféle zenei stílust ötvözve sajátos zenét játszik, a francia Caravan Palace akik gipsy jazzt, vagy más néven, jazz-manouche-t játszanak, az osztrák Bauchklang együttes, akik hangszerek nélkül, a hangjuk segítségével elegyítik a hipp-hopp, a d’n’b, a reggae és a dub stílusokat, illetve La Kinky Beat spanyol formáció, akik a jungle és d’n’b alapokon nyugvó skat, reggaet és punkot vegyítik és játsszák egy egésszé.

A magyar előadók is szép számmal képviseltetik magukat. A fellépők közt lesz az Erik Sumo Band, a Quimby, Péterfy Bori & Love Band, Harcsa Veronika, Rozsnyói Péter, a Kistehén Tánczenekar, a Kiscsillag együttes, a Budapest Bár az alternatív bárzenéjével, Für Anikó önálló blokkjával, és Szalóki Ági a Karády-estjével.

A helybéli előadók listájáról nem hiányozhat – az egyetemisták himnuszává vált Veszprém című számot jegyző – a Rubber Puppet, a blues zenét játszó MCS Blues Band, illetve a hipp-hopp helyi fenegyerekeiként ismert Hősök zenekar sem.

ancsa

Részletes infók a programokról, fellépőkről: www.utcazene.hu

Rovat: