Állatkerti mozaik

- szervál kölykökről, kis ibériai farkasokról, Szent Iván-éjről -

Az állatkertben szervál kölykök születtek. Egy francia állatkertből származó hím szervál már régóta az állatkert lakója, később Hollandiából érkezett meg a párja. Az új kifutó jótékony hatása rövidesen megnyilvánult, hiszen az idei alom már a harmadik szaporulat a szerválcsaládnál.

A kicsik a kifutóban jöttek a világra, ketten vannak, nemüket egyelőre nem ismerik. Szüleik gondos nevelése mellett még hetekbe fog telni, míg a látogatók is megpillanthatják a kölyköket.

A szervál az afrikai szavannák jellegzetes macskaféléje, elsősorban a víz közeli területeket, nádasokat kedveli. Kisebb emlősökre, főként rágcsálókra vadászik. Ügyes vadász, hatalmas, akár 4 méteres ugrásokkal veti magát zsákmányára.

Az idén 50 éves Veszprémi Állatkertben a cél 50 állatbébi, illetve a ma született szerválokkal már csak 12.


Újra gyarapodtak az ibériai farkasok

Az Ibériai-félsziget jellegzetes lakójának, az ibériai farkas létszáma az 1970-es években mindössze 4–500-ra csökkent. Megmentésére nemzetközi fajmegmentési program (EEP) indult, amelyben 2006. óta a Veszprémi Állatkert is részt vesz.

A veszprémi Sam nevű hím 2005 végén érkezett az állatkertbe a Münsteri Állatkertből. Párja, Szofi, 2006. nyarán került városunkba egy spanyolországi szafari-parkból. 2007-ben születtek meg az állatkert, egyben hazánk első ibériai farkas kölykei Veszprémben.

Az idei kölykök pontos születési dátuma nem ismert, egyelőre azt sem tudni, mennyien vannak a kicsik. Ennek oka, hogy a születés utáni napokban az állatoknak nyugalomra van szükségük, így még az állatápolók sem közelítenek a kotorékokhoz. A szerencsés látogatók azonban már tanúi lehetnek, hogy a nőstény farkas kicsinyeivel elhagyja a biztonságot nyújtó búvóhelyét.


Szent Iván-éji mulatságok az állatkertben

Program:
Délután 13 órától főzőverseny a Jeruzsálem-hegyi Baráti Kör szervezésében a Bakony- Balaton ízvilága témában. Helyszín: Erdei Motel. Érdeklődni az alábbi telefonszámokon lehet: 30/9160-124, 30/4972-723.

20 óra: Rendhagyó esti állatkerti séta! – (Indulás a hátsó bejárattól, az Erdei Vendéglőtől, idegenvezetővel.) Reflektorfényben a nagymacskák etetése. Záróra utáni túra az állatkertben, és hüllőbemutató a séta.

21.30-kor: Színes, játékos programok tűzgyújtással az Erdei Motelnél 22 óra: Mulatozás a Kőris Zenekarral, táncház

Parkolás a gulyadombi parkolóban. Zseblámpát és jókedvet mindenki hozzon magával!
Belépő: felnőtteknek 650 Ft, gyerekeknek 340 Ft

Rovat: