Egyre több turista

- Veszprémnek térségi központtá kell válnia -

Romlott a város megítélése – jelentették be ellenzéki képviselők a közelmúltban sajtótájékoztatón egy felmérésre hivatkozva. Brányi Mária stratégiai tanácsnok úgy véli, a legjobb mutatószámot a Veszprémbe érkező turisták adják, ugyanis a számuk folyamatosan emelkedik.

Index: – A város életében mennyire fontos stratégiai szempont a kommunikáció?

Brányi Mária: – Az önkormányzat kiemelt feladata, hogy a munkánkat, valamint a kitűzött célokat megfelelően tudjuk elmondani az itt lakóknak, vállalkozóknak, illetve a tágabb környezetnek egyaránt.

Index: – Több képviselő azt állítja, romlott a város megítélése.

BM: – Többféle módon lehet megítélni, hogy egy város külső megítélése milyen. Egy tanulmányra hivatkozni eléggé szűk spektrumát ölelheti fel a valós képnek. Nem tudom, milyen szempontok alapján dolgozott az az országos cég, amelyre az ellenzék hivatkozik, magam nem olvastam a tanulmányt. Nagyon sok olyan esemény volt az elmúlt időszakban – az Asztalos István és Hartmann Ferenc által említett vizsgálat március, áprilisban készült –, amit nem vettek figyelembe. Ilyen például a Kamera Hungária Fesztivál, amely hihetetlen nagy marketinggel rendelkező esemény volt. Nem említették meg a Veszprémi Ünnepi Játékokat, amely messze viszi a város hírnevét. Ha ezekről megfeledkeznek, nem kaphatunk hiteles képet a város megítéléséről. Továbbá, ha ebben az összeállításban szerepel Melocco Miklós Brusznyai-emlékművének avatása, biztos nem ezt az eredményt kapjuk, hiszen Sólyom László köztársasági elnök ekkor járt először Veszprémben. Az országos médiában való megjelenés sok feltételtől függ. Nagyon örülnék, ha az ellenzéki képviselők nem csak a negatív hullámokat keltenék, hanem közreműködnének, és saját kapcsolataikat is csatasorba állítva hoznának olyan ötleteket, amelyek pozitív hírveréssel járnának. Jelenleg folyamatban van egy óriásplakát pályázat, ennek eredménye 45–50 helyen lesz látható országszerte. Összességében nincs hiányérzetem. Hosszan lehetne sorolni azokat a lehetőségeket, ahol elhangzott a város neve.

Index: – Milyen adottságokkal rendelkezik a város? Melyek a gyenge pontok?

BM: – A város fő erőssége a tradíciókon alapul. Veszprém kulturális, vallási központ, a mai értékek mind ehhez kötődnek. Fontos a városi oktatás minden szintje, kiemelkedő sporttevékenységünk, gazdasági szerkezetük, szerepünk. A 60 ezerhez közeli lélekszám, a megyeszékhelyi kisugárzás mindig jó minőséget, színvonalat tükröz.

Azonban vannak olyan területek, amelyekben néhány éves helyben járás tapasztalható. Ilyen a városi sportcsarnok, amely rövidesen megvalósul, illetve lépéseket tettünk egy strand megépüléséhez. Azt a szerepkört kell még erősíteni, amit a kistérségek várnak el tőlünk, vagyis hogy a Balaton, a Bakony kulturális, tudományos, gazdasági, turisztikai, szervező központja legyen Veszprém.

Index: – Hogyan mérhető a kommunikáció minősége?

BM: – Egy város turisztikai látogatottsága nyilván összefügg külső kisugárzásával. A Tourinform irodától kértünk adatokat, ezek alapján elmondható, hogy a vendégéjszakák száma, illetve a Veszprémbe látogató turisták száma nő, a turisták által látogatott intézményekben a látogatási arány növekszik. Értékmérő még a városban élők véleménye, közöttük is igyekeztünk egy szűk felmérést végezni, és itt sem tapasztaltunk elégedetlenséget.

Rovat: