Állatkerti mozaik

- játszótérről, kiskattákról, pettyes szarvasokról, íbisz fiókákról, állatkertes vetélkedőről -

Az állatkert régi vágya volt, hogy a régi Hamu-dombi játszótér megújulhasson, és ezzel mindhárom ilyen létesítményük megfeleljen az uniós előírásoknak. A korszerű, igényes játékelemek költségigénye igen magas, ezért is váratott magára ilyen sokáig a felújítás.

A megvalósításban az állatkert segítségére sietett egy olyan elektronikai áruházlánc, amely valaha Veszprémből indulva ért el országos sikereket. Az Euronics – Vöröskő Kft. a kezdetekben sok segítséget kapott a várostól, és most, hogy már lehetőségeik megengedik, maguk is támogatják a helyi elképzelések létrejöttét.

A mostani játékok között van olyan (a régi gólya-hinta emlékének megfelelő), ami akár több személy, vagy egy egész család szórakozását is biztosítani tudja – ez a gólyafészek-hinta. Ezen megjelenik maga a gólya is, illetve a szomszédos egyedülálló mászókán (a Béka Évéhez kapcsolódóan) egy béka. Az állatok sorát két összefonódó színes kígyó zárja, libikókát alkotva.

Pettyes szarvasok érkeztek

Az axisok, szám szerint nyolcan – négy tehén és négy bika –, Dortmundból érkeztek. Már régóta tervben volt a szállítás, de a szigorú állatorvosi szabályok – vérvétel és egyéb vizsgálatok – miatt egyre tolódott az időpont, így az állatkert kicsúszott a hűvösebb tavaszi napokból. Melegben jóval rizikósabb a szállítás, ezért szinte katonai jellegű fegyelmet és pontosságot kell alkalmazni a logisztikában. Az állatszállításnál az elsődleges és legfontosabb szabály az állatok épségének és egészségének megőrzése. Ennek érdekében az út nagyobbik részét az éjszaka folyamán tették meg, ekkor megfelelőbb volt a hőmérséklet.

A megbeszélés szerint, reggel hat órára pontosan érkezett meg a transzport az állatkert főbejáratához. Az állatkerti dolgozók csapata már várta a szállítmányt, és hogy az állatok a lehető legkevesebb időt töltsék a szállító járműben, azonnal megkezdődött a kirakodás. Szállító ládákba terelték őket, majd a madármenhely területén kialakított karanténba kerültek. Az érkezéstől számított két órán belül minden szarvas a helyén volt, ez a dolgozók gyors és precíz munkáját dicséri. A karantén leteltével a kedves látogatók is megnézhetik Ázsia csodálatos szarvasait.

Gyűrűsfarkú makik születtek!

A medvekifutóval szemben lakó katták tavaly ősszel érkeztek Veszprémbe, és annyira jól érzik magukat, hogy nemrég két kis katta született. Az ikrek jól vannak, a mama féltőn gondozza őket, de a látogatók már láthatják a kicsiket a külső kifutóban is. Jelenleg a mamájuk a hasán hordja őket, ám gyorsan fejlődnek, nemsokára már a hátán lesznek inkább, és lassan önálló felfedezőutakat is tesznek.

Íbisz fiókák keltek

Két fióka kelt ki az íbiszeknél. Gondozójuk elmondta, hogy abban a fészekben még egy harmadik tojásnak is kell lennie, valamint a mellette ülő madár alatt szintén három tojás található.

Lezárult a harmadik forduló!

Az állatkert levelezős játékának utolsó előtti fordulója is véget ért, a sok kiváló munka kiértékelése megtörtént.

A verseny jelenlegi állása, zárójelben a 3. fordulóra kapott pontok:

Alsó tagozat:
Baán Aladár Általános Iskola 3/a - 26,33 pont (9,33)
Cholnoky Jenő Általános Iskola, 3/c - 25,91 pont (8,33)
Cholnoky Jenő Általános Iskola 2/a - 24,17 pont (7,67)
Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola 2/z - 23,67 pont (9,33)
Cholnoky Jenő Általános Iskola 1/a - 22,25 pont (6,00)

Felső tagozat:
Baán Aladár Általános Iskola 7/a - 28,33 pont (8,33)
Baán Aladár Általános Iskola 5/a - 27,00 pont (8,00)
Kossuth Lajos Általános Iskola 6/b - 26,42 pont (8,67)
Munka Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola - 25,00 pont (9,00)
Kossuth Lajos Általános Iskola 5/a - 24,83 pont (7,33)
Kossuth Lajos Általános Iskola 6/a - 24,08 pont (9,00)
Kossuth Lajos Általános Iskola 7/a - 21,58 pont (7,00)
Halászy Károly Általános Iskola 5/b - 20,17 pont (5,00)
Csiha Győző Ált., Közép- és Szakképző Isk. 5. - 17,67 pont (3,67)
Csiha Győző Ált., Közép- és Szakképző Isk. 7-8 - 17,41 pont (5,33)

Középiskola
BMÖ Nagy László Gimnázium - 27,53 pont (8,33)
Vetési Albert Gimnázium 9/c - 21,08 pont (8,33)

A 4. forduló feladata:
„2058: Pillanatkép a Veszprémi Állatkertből – A jövő állatkertje”

A technika továbbra is szabadon választott, de előnyt jelent makett készítése!

Amennyiben a pályázati munka beküldése nem megoldható, egyenértékű a róla készült fotó sorozat, videó elküldése.

Beküldési határidő: 2008. szeptember 12.

Rovat: