Still Got The Blues

Gary Moore Alsóörsön

2008. június tizennegyedikén pályafutása történetének első magyarországi koncertjét adja korunk egyik legnépszerűbb gitárosa, Gary Moore. Az ír bluesjátékos az alsóörsi Harley Davidson Fesztivál keretében debütál élőben hazánk közönsége előtt.

Bluest említettünk, és az utóbbi majd húsz évben valóban ez a műfaj jellemzi Gary Moore zenéjét – egy rövid kitörőtől eltekintve –, ám hosszú pályafutása során azért sok stílust kipróbált. Játszott jazz-rockot, hard rockot, sőt könnyedebb műfajt is – ha már említettük azt a bizonyos kitérőt. Megszámlálhatatlan zenésszel dolgozott együtt, például Phil Lynottal, Don Aireyvel, Glenn Hughes-zal, Cozy Powellel, Ian Paice-szel, Jack Bruce-szal, Ginger Bakerrel, Ozzy Osbourne-nal vagy BB Kinggel – hogy csak a leghíresebbeket említsük.

Megfordult jelentős zenekarokban is, hiszen amikor Jon Hiseman újra életre hívta a Colosseumot (azért egy római kettest odabiggyesztett a név mögé), őt hívta a legendás jazz-rock formációba gitározni. Itt találkozott először Don Aireyvel, aki manapság a Deep Purple-t erősíti billentyűs játékával. Érdekes módon aztán Phil Lynott hívta a Thin Lizzybe, de onnét is távozott egy album után, ám a Black Rose a csapat legjelentősebb alkotása lett.

Tavaly jelent meg gitáros legutóbbi lemeze Close as You Get címmel, ennek az albumnak a promóciója keretében látogat el a Balaton partjára. Egyébként a huszonegyedik században eddig meglehetős termékenynek bizonyult Gary, hiszen ez az ötödik stúdióalbuma, és három élőanyaga is napvilágot látott, amiből az egyik a jó barát, Phil Lynott emlékére tartott koncert felvétele.

Gary Moore a Harley Davidson Fesztivál főnapján, szombaton este kilenc órakor lép színpadra Alsóörsön, ahol is megcsodálhatjuk érzelmes bluesjátékát. Still Got The Blues…

Rovat: