Erősödő forint – csökkenő versenyképesség

- vélemények az üzleti szférából -

A forint erősödése a vállalati szektorra – a hatalmas tételek miatt – különösen érzékenyen hat ki. Szalai Attilát, a Veszprémben több száz főt foglalkoztató Maxon Motor Hungary ügyvezető igazgatóját és Meszlényi Zsoltot, a Manpower Kft. tanácsadóját kértük meg arra, hogy osszák meg velünk véleményüket a témáról.

Szalai Attila: – Mivel a forint az elmúlt időszakokban kiszámíthatatlan mozgásokat produkált, így a vállalat–anyavállalat elszámolásban áttértünk az euróról a forint elszámolásra. Ezzel a svájci anyavállalat átvállalta az árfolyamkockázatot, ami tavaly nagy veszteséget okozott.
Közvetett hatásként az előnyöket nem élvezzük, hiszen a forint erősödése nem jár energiaár-csökkenéssel… Ha ez a folyamat folytatódik a Maxon Motor Hungary Kft. versenyképessége jelentősen csökken.

Érdemes végiggondolni, hogy önmagában nem a forint pillanatnyi árfolyama a lényeges, hanem hogy a magas infláció mellett évek óta gyakorlatilag változatlan az árfolyam. Tehát egy folyamatos forint reálerősödésről van szó, ami csökkenti a Magyarországon történő termelés előnyeit. Elméletileg ez a lakosságnak egy adott pillanatban nem hátrány, de ha ez a munkanélküliség növekedésével jár, akkor már az. Itt pedig erről is szó van.

Meszlényi Zsolt: – Több mint százötven kis- és nagyvállalattal állok kapcsolatban az Észak-Dunántúlon, így van egy kis – bár elég felszínes – rálátásom az üzleti szférára a régióban. Az mindenesetre megállapítható, hogy azok a cégek, ahol a bevétel euróban érkezik, de a kiadásokat forintban kell teljesíteni, nem örülnek az erősödésnek, hiszen a különbség az eredményt (a hasznot) csökkenti.

Ez elsősorban a termelő cégeket érinti (ilyen szempontból mindegy, hogy gépgyártással vagy mezőgazdasággal foglalkoznak), de a szolgáltató szektorból az idegenforgalom is komoly veszteségekre számíthat. Ez utóbbinál leginkább azok az egész évben nyitva tartó – főleg a gyógyturizmusban prosperáló magasabb kategóriájú – szállodák, ahol a korábban megerősített foglalásokat már nem tudják átárazni. (A most érkező vendégek a visszaigazolt euró összeget fizetik ki, az már egy másik kérdés, hogy most ez a szállodának forintban már lényegesen kevesebbet ér.)

Azoknak a cégeknek ez persze kedvezne, akik az euróban beszerzett nyersanyag feldolgozásával előállított terméket forintban értékesítik, de ilyet én nem ismerek. Érezhető, hogy több közép- és nagyvállalat fokozatosan tolja Keletre és a Balkánra a termelési súlypontját, ami azt bizonyítja, hogy csökken Magyarország versenyképessége.

Magánszemélyként örülnöm kellene a forint erősödésének, mivel devizában vettem fel a lakáshitelem, csak éppen a kamatemelések miatt ezt egyáltalán nem érzem, sőt. A nyaralásra szánt euró idő előtti kiváltásával is csak pár száz forintot nyertem, mivel ez nem egy nagy tétel.
Összességében az ember lelkének jót tesz, ha azt hallja, hogy „erős a magyar forint”, de ha kicsit belegondol – főleg közvetve – bizony több szempontból is rosszul jár.

Rovat: