Szingli vagy nem szingli?

- avagy Szex és New York kedvcsináló -

Nem nagyon tudok olyan embert, aki erre a címre nem figyelt volna fel. Mikor a sorozat eljutott kis hazánkba, rengeteg rajongót szereztek maguknak a New York-i szingli csajok, és mindenki rájuk akart hasonlítani. Most, amikor elkezdték a filmet vetíteti a mozik, teljes a káosz! Állítólag az év legjobban várt filmje. Az lehet, de a sorozathoz (és persze a könyvhöz – Candace Bushnell: Szex és New York) képest nem a legjobb…

Csütörtök óta szinte minden mozi tele van, és mivel én is nyomon követtem a sorozatban a négy szingli életét, hagytam a pasikat, és irány a mozi! Főként tizenévesekkel és fiatal húszas csajokkal zsúfoltuk be magunkat a mozivászon elé. Ezt már eleve nem tudom megérteni. Miért rajongunk 40-es nőkért, amikor nem is élhetjük még át mindennapjaikat? És persze New York… Még a főváros sem olyan színvonalú, nemhogy mi, vidéki csajok menőnek higgyük magunk egy film miatt… Igazam is volt! A film valóban nem nekünk szól, mégis mi akarunk a karakterek helyébe lépni.

Pontosan kik ezek a vonzó, sexi, „szingli” nők? A film tulajdonképpen a sikeres újságíró, Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) körül forog. 10 éve próbálja megtartani magának Mr. Biget (Chris Noth), ami úgy tűnik a sorozat végén, hogy sikerül is. Így indul a film is. Az esküvő és az összeköltözés azonban nem biztos, hogy sikerül, hiszen nem is ők lennének, ha valamit nem szúrnának el kapcsolatukban. Mivel a happy endben mindenki biztos, így felesleges elárulni a végét. Ha már a rajongásról volt szó… nem csoda, ha minden csaj Carrie akar lenni. Még a közértbe is tip-top ugrik le, és minden testrészét több ezer dolláros világmárkák fedik. Nos, csajok, ebben nem lesz részetek, szóval irány New York, vagy térjetek vissza a földre!

Elég érdekes, hogy egy amerikai kasszasiker miatt a fiatalok képesek elhinni, hogy ők is ilyenek. Éljünk már a realitás talaján, mint a filmbéli Charlotte York (Kristin Davis). Hiába fordult meg nála is több pasi, mégis szerető férjre és gyerekekre vágyott. Eleinte csak kutyát kapott, de az örökbefogadás után… (inkább nézzétek meg!) A nagy meglepetés Samantha Jones (Kim Catrall) személyében érkezik a vászonra. Még a férfifaló, nimfomániás nő is rájön, hogy nem a dákóban és a márkákban (abban csak egy kicsit) kell keresni a boldogságot, hanem a barátokban, egy igazi kapcsolatban (férfi vagy kutya, egyre megy!), és persze New Yorkban!

A másik nagy durranás Miranda Hobbes (Cynthia Nixon) karaktere. Ott volt neki a férje, Steve (David Eigenberg), a fia és a tökéletes élete, ám elfoglalt életének köszönhetően egy félrelépés miatt mindent elvesztett. Hogy ki hova lépett, és mi lett a vége, hát nézőként arra is választ kaptok… Kicsit kiábrándító, hogy anyaként és dolgozó nőként egyszerre nem lehet érvényesülni a film szerint. Mondjuk, mit vártam egy „szinglikről szingliknek” filmtől…?

Összefoglalva, valóban egy igazi csajos film, de nem csak a húsz éveseké – ahogy a világ sem. Több mint két óra sírás, nevetés és álmodozás. A pikáns sorozathoz képest azonban nincs benne elég pőreség, aminek köszönhetően mozibarát, de egy igazi rajongó nem erre vágyott. Aki nem követte nyomon a sorozatot, az pedig olvassa el a könyvet, hogy kicsit képben is legyen. És csajok! Ha kijöttök a teremből, szálljatok már vissza a földre, és becsüljétek meg a pasitokat, vagy szerezzetek be egyet! Még a négy „örök” szingli is elkötelezi magát egyszer…


Ani
annni@citromail.hu

Rovat: