Zombikkal táncoló

- psychobilly-horror-space-surf -

És akkor eljő a nap, amikor az ember besokall munkától-főnöktől, tisztább, szárazabb érzéstől, vitamintól, napfénytől, reklámoktól, pirospozsgás kisdedektől, gazdasági helyzettől. dinó alakú rántott hústól, strandtól, banánveszélytől, happy endtől, nyálas-nyúlós érzésektől, optimizmustól és pesszimizmustól, dallamtól és szívet melengető refréntől.

Eltompult érzékek felpezsdítésére mindig jó gyógyír a kellően agyament, végletekig experimentális zene, vallja minden herbalista és sámán dj, már ha épp nem valami varázslatos gombát emlegetnek. A szentpétervári horror-space-surf-rock zenét játszó Messer Chups pedig ideális választás.

Az együttes alakulása Oleg Gitarkin nevéhez köthető, az ő egyik korábbi formációjának – Messer für Frau Müller – kimúlása után, hogy stílszerűek legyünk, annak teteméből kelt új életre. Először duóként működött Anette Schneiderrel, később tagjai közt szerepelt a világhírű teremin művész, Lydia Kavina is (aki többek között az Ed Wood című film zenéjéhez segédkezett, de dolgozott már Tom Waits-cel is). Jelenleg Oleg Gitarkin mellett Zombie Girl (alias Svetlana Nagayeva) – a bombatestű, Vampira kinézetű basszgitáros – és Denis Kuptzov dobos alkotják a Messer Chups-ot.

Az inspiráció két helyről érkezik, egyrészt a psychobillyből és a ’60-as évek surf rockjából, másrészt ugyancsak ezen korszak erősen B-kategóriás horror- és sci-fi filmjeiből és ponyvairodalmából, majd mindehhez társul némi fülledt erotika is. A végeredményt máris elképzelhetjük: a Beach Boys tagjait agyatlan zombivá változtatja egy csapat párducmintás bikinit viselő vámpír és boszorkány.

A számok alapjait tehát a dögös surf-rock futamok adják, ehhez járul rengeteg film- és rajzfilmbetét, pszichedelikus effektek, hangfoszlányok, kifacsart zajok, sikolyok, nyögések, hátborzongató zörejek. Témáik a horrorkliséktől – fekete mágia, zombik, vámpírok és az éjszaka minden teremtménye – a legklasszabb ponyva-sci-fi elemekig terjednek – ártó szándékú földönkívüliek, gyilkos robotok. Magyar vonatkozású ínyencség is akad, ilyen az „Anton La Vey 66.6 FM” című kompozíció (a 2003-as Crazy Price albumról), amely Seres Rezső híres-hírhedt „Szomorú Vasárnap”-jának megidézése, jobbára lakodalmas szintire emlékeztető hangzással, némi Hungária-házibulival karöltve, ruszki dumával megspékelve. Csodálatos.

A Messer Chups zenéje nem egyszerű, ennek ellenére dekadens házibulikra és a bevezetőben emlegetett lelkiállapot kezelésére is kifejezetten ajánlott. Aki pedig élőben is szeretné megnézni a zenekart, majdnem jó helyen (najó, az ország stimmel) és időben van, ugyanis június 8-án Pécsett (Kino Café), 9-én pedig Budapesten, a Gödörben lépnek fel.

(Még több Messer Chups videó itt)

Rovat: