Miss Moj

- fonalak, ruhák, hangulat, gondolatok, kérdések -

Vannak helyek, ahol az ember az első perctől kezdve jól érzi magát. Olyan, mint ha otthon lenne. Kilazul, szellemileg hátradől, pihen, töltődik. Heverészik egy kicsit a teste és a lelke. Furcsa mód én ezt a pótotthont egy üzletház fonalboltjában találtam meg. Pedig soha nem kötöttem, és nem is szándékozom gombolyítani a fonalat.

Mindig is szerettem azokat a helyeket, melyeknek hangulatuk van. Ahol otthon éreztem magam. Ahol különleges atmoszféra van jelen. Számomra ezek egyfajta energiaközpontok, ahol kipihenhetem magam, ahol feltöltődhetek.

Megmagyarázhatatlan nyugalmat találok ezeken a helyeken. Templomokban, hegytetőkön, egyes vendéglőkben, néha egy-egy barátom lakásában éreztem ilyet. Az első percben tudom, ez jó hely. Szeretek ott lenni, mert védelmet, nyugalmat érzek, ahol kiengedhetek, ahol ellazulhatok, ahol néhány perc alatt elfelejtem az aznapi fáradságot.

A legújabb töltőhelyem a Teátrum Üzletház fonalboltja, a Moj. Színes fonalak, cérnák, varrásra váró képek, egyedi női ruhák mindenhol. Csupa női szemnek tetszetős dolgok, számomra kellékek. Az én pihenőhelyem kellékei. Különösen nem érdekelnek, vannak, és az a jó, mert színezik a környezetet. Hozzájárulnak az atmoszférához, ahhoz a különleges, szavakkal szinte megmagyarázhatatlan lelki klímához, ahol jól érzem magam.

Itt minden természetes. Itt nemcsak vásárolni lehet, beszélgetni is. Sőt, itt beszélgetni kell, figyelni a másikra, hallgatni azt. Itt le lehet ülni, lehet kötni tanulni, kötni, köttetni, újságot olvasni. Itt állandó forgalom van. Valaki benéz, bekérdez, és megy tovább. Van, aki hosszú percekre lepihen a fotelekbe, ül, olvas, majd fut tovább. Egyesek üzenetet hagynak, vesznek át, adnak tovább. Pezseg a hely, de nem fáraszt. Inspirál, de nem kényszerít. Valami pluszt mindig ad, de nem vesz el. Megmozgat, de nem fáraszt le.

A Moj nem egy sima, átlagos üzlet. Pontosabban nemcsak üzlet, hanem egyfajta otthon, közösségi hely. Ennek köszönhető, hogy az ember nem gondol rá boltként, üzletként. Persze erre a helyre is igaz az a francia mondás – Keresd a nőt! Bizony, a szálakat itt is egy hölgy mozgatja, ő tágítja, szűkíti a teret. Rákos Margit.

Aki régóta koptatja a belváros üzleteit, biztos ismeri, aki nem, annak érdemes megismernie. Találkozott már vele, biztos. A Moj ő maga. Hangulatában, egyediségében, inspirációjában. Aki kíváncsi erre az atmoszférára, próbálja ki. Ha pedig valakit olyan hétköznapi dolgok hoznak lázba, mint egy fonal, egy egyedi ruha, vagy kötni szeretne megtanulni, az jó helyet választ, ha betér a Mojba.

Rovat: