Föl, az egekbe

- az árakkal is -

Ennek a „Hét szájának” a témája nagyon egyszerű – ám bízom benne, közérdekű –: miért, mennyi zsetont lehet elkérni egy „ártatlan” turistától. Illetve pontosan nem is ez a téma, hanem az, hogy a veszprémi Tűztoronyba miért 300 forint a belépő. Nem tévedés, 300 forint. És mit kapok érte? Kilátást.

A múlt héten esett meg, hogy felelőtlenül annyit mondtam nagyobbik lányomnak: na, akkor most beugrunk a Tűztoronyba, és megnézzük felülről a várost. A végeredmény az lett, hogy ketten felmentünk, de a család többi tagja lent maradt – nem voltam hajlandó 600 forintot kifizetni a már ismert élmény miatt: megállsz a Tűztorony tetején, és körülnézel. És látsz.

Lányom kis négyéves fejével és lelkével nem is értette igazán a dolgot, miután körülnéztünk, megkérdezte: És most mit fogunk itt csinálni? Én meg válaszoltam: Nézelődni. Erre ő: Már nézelődtünk, menjünk! És mentünk lefele, meséltem közben neki a Tűztorony történetéről, és közben azon gondolkodtam, hogy teljesen igaza van csemetémnek, és azon, hogy hogyan van képük az illetékeseknek 300 Ft-ot felnőtt fejenként elszedni ezért?

Csak összehasonlítási alapul pár adat. A sümegi várba a belépő egy felnőttnek 1 000 forint, de ebben benne van a vár bejárása mellett a vármúzeum megtekintésének a lehetősége is. A Salföldi Természetvédelmi Majorba egy felnőtt 450 forintért léphet be, és kb. 2–3 órát tölthet el ott hasznosan: állatok, kiállítás(ok). De ne kanyarodjunk messzire: a László Károly Gyűjtemény (Dubniczay-ház) esetében 800 Ft a belépőjegy ára egy felnőttnek. És még egyszer: a Tűztoronyba 300 Ft.

Aztán a szerkesztőségin felemlítettem ezt a témát, és elkezdtünk morfondírozni, miért is 300 forint a Tűztorony-belépő? És rájöttünk! Van egy sajátos jellege a Tűztoronynak: a nap folyamán addig maradsz fent, ameddig akarsz. És mert kevesen járnak fel, általában még egyedül is vagy. Ez a kulcsmotívum, ezt kell kihasználni. De hogyan?

Például úgy, hogy felvihetünk magunkkal sok-sok sört, egy kempingszéket, és fent sörözhetünk. Kimondott előnye, hogy WC-re sem kell menni, egyszerűen lehugyozhatunk, avagy lehányhatunk az Óváros térre.

A fiataloknak általában komoly problémát okoz, hogy nem találnak helyet nemi vágyaik kiélésére. Hát itt az alkalom! Megvenni a jegyet, felsétálni, és bazinagyot szexelni a város tetején.

Esetleg lehetne fent napozni, festegetni, konzultációs órát tartani, marhapörit ebédelni, elszívni egy jó pipát, csúzlizni, könyvet olvasni, cikket írni… mindegy, csak valamivel meg- és kitölteni a 300 forint nyújtotta majdnem korlátlan időt…

Rovat: