Vén és tini

- ajánló a Hemo heti moziműsorához -

A héten csupa (najó, kettő) Oscar-, és BAFTA-díjjal tömött filmet láthatunk a Hemo mozijában. Ám nem csak ezért érdemes megnézni a Nem vénnek való vidék (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb férfi mellékszereplő) és a Juno (legjobb eredeti forgatókönyv) című alkotásokat, hanem mert tényleg jók.

A Nem vénnek való vidék (No country for old men) igazi westerntörténet – az 1980-as dátum ellenére. A lovakat ugyan (legtöbbször) felváltják a benzinzabáló pick-upok, a hatlövetű coltokat a hangtompítós shotgunok, az aranyat a mexikói barna heroin, de a sztori ízig-vérig vadnyugati. A becsületes, szívós seriff, a becsületében egyszer botlott, szívós veterán, és a baromira nem becsületes, szívós, pszichopata sorozatgyilkos harca egymással. Legalábbis ez a látszat, valójában egész mással küzdenek meg, de ez derüljön ki a filmből. Van még persze rengeteg zöldhasú, sok üldözés és még több puskaropogás, ám mindezek ellenére sem egy szimpla, pattogatott kukoricát majszolós, adrenalinfröccsös akciófilmről van szó. A történetnek lassú a sodrása, a feszültség viszont állandó, a körömrágás és a szék karfájának markolása adott.

A befejezés erősen sablongyilkos, és sokaknak lehet olyan érzése, hogy valami még hiányzik, pedig dehogy, ott van minden, illetve a fejekben, ha az ember hagyja érlelődni a filmet, és agyal még egy kicsit a moziból kijövet. A színészek zseniálisak, főként a sorozatgyilkost formáló Javier Bardem – ne tévesszen meg senkit a béna sérója, nem véletlen kapott arany szobrot a legjobb mellékszerepért –, de Tommy Lee Jones is hozza a profi seriff figuráját, és Josh Brolin is kellő hitelességgel formálja szerepét. A Nem vénnek való vidék nem egyszerű film, és a Coen-tesók fanatikus rajongói is fanyaloghatnak, ha nem teszik félre még idejében minden előzetes várakozásukat.

Maradva az élet keményebbik oldalán, de egészen más tálalásban, ajánlom még a Juno című filmet. Az alapsztori itt is egyszerűségében brutális, de jóval hétköznapibb, és nem patkol el senki. Juno MacGuff (Ellen Page), a 16 éves, nagydumás lány terhes lesz, és ez rendesen felborítja addigi életét – naná. Az abortusz, mint megoldás, nem tetszik neki, így inkább az örökbe adás mellett dönt. Kiszemeltje egy szimpatikus fiatal házaspár, akik oda és vissza vannak az örömtől, hogy végre gyerekük lehet. Legalábbis úgy tűnik. A problémák azonban nem csak itt jelentkeznek, Junónak máshol is akad még tennivalója.

A filmet ugyan sokan tinivígjátéknak titulálják, de szakadéknyi távolságra van a hasonló besorolású pités-piálós ökörségektől. Ráadásul a téma igen kényes, ennek ellenére a sztriptíztáncosból lett forgatókönyvíró, Diablo Cody, pengeélen táncolva ugyan, de megőrzi az egyensúlyt húsbavágó dráma és nyálas giccs között. A végeredmény pedig egy szerethető, érzelmes film, jó dumákkal, egyéni karakterekkel, és folyamatos, szívet melengető érzéssel. Ja, és a zenéje is klassz.

2008. május 21. (szerda) 18 óra
NEM VÉNNEK VALÓ VIDÉK
HEMO
színes, feliratos, amerikai thriller, 122 perc, 2007
Sz.: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson
R.: Joel Coen, Ethan Coen

2008. május 25. (vasárnap) 18 óra
JUNO
HEMO
színes, feliratos, amerikai-kanadai-magyar vígjáték, 96 perc, 2007
Sz.: Ellen Page, Michael Cera, Jennifer Garner
R.: Jason Reitman

Rovat: