Tablók könyve

- emlékek tára -

Már a gimnázium eleje óta arra készülök, hogy egyszer sikeres érettségi vizsgát tegyek, és a felsőoktatásban folytassam tanulmányaimat. Nem is állok már olyan messze a várva várt napoktól, csupáncsak egy év van hátra. De mi marad meg belőlem itt az iskolában, mi marad meg belőlünk, ide járó diákokból? A sokévente megrendezett osztálytalálkozó, vagy a diákokban megmaradó szép, de fokozatosan elhalványuló emlékek?

A tablók. A tablók, amelyek hónapokon át készülnek, igyekszik mindenki a lehető legtökéletesebb formát, mintát kihozni, a legjobban pózolni a fotón, hogy aztán a mű a kirakatokban, majd az iskola falain díszeleghessen éveken át. De a Lovassy gimnázium most is egy újdonsággal rukkol elő: 70 év tablóit és névsorait gyűjti össze egy kötetbe, a Tablók könyvébe. A május 17-i ünnepélyes könyvbemutató előtt erről faggattam Schultz Zoltánt, az iskola igazgatóját.

Index: – Honnan jött az ötlet, hogy elkészítsék a Tablók könyvét?

Schultz Zoltán: – Tulajdonképpen egy külső ötlet volt, megkeresett bennünket egy nagykanizsai cég, amelyik már több iskolában készített Tablók könyvét. Gyakorlatilag ők csak annyit kértek tőlünk, segítsünk abban, hogy a Lovassyban is elkészülhessen a Tablók könyve.

Index: – Az összes tabló rendelkezésre állt?

SchZ: – Először úgy terveztük, hogy hatvan év tablói kerülnek a könyvbe (tehát 1948-tól), azonban már az elején kiderült, hogy több mint tíz hiányzik, illetve voltak meglehetősen rossz állapotú tablók is: a képek lepotyogtak, a feliratok eltűntek róluk, nem voltak beüvegezve. Azt a segítséget kértük a volt diákoktól, hogy az általuk otthon őrzött kis tablókat hozzák be – a gyűjtés közben azonban kiderült, hogy egy volt piarista diákunk 1938-tól kezdve be tudta hozni a többi év tablóját, így úgy döntöttünk, hogy hetven év tablóit tartalmazza a kötet.

Index: – 2011-ben lesz 300 éves az iskola. Gondoltak arra, hogy 300 évre visszamenőleg készítsenek egy könyvet?

SchZ: – A 300 éves évfordulóra egészen biztosan meg fog jelenni az iskola jubileumi évkönyve, ahogy ez a 275 éves évfordulókor is megtörtént. A Tablók könyvének az 1938 előtti időt tekintve nem készül folytatása, „fölfelé” azonban bizonyára lesz újabb változat – ahogy diákjaink érettségiznek. A könyv 1300 példányban jelenik meg, ha ez a példányszám elfogy, nyilván újra kiadják, és akkor azt már ki fogjuk egészíteni az addig érettségizett osztályok tablóival.

Index: – Mit tartalmaz pontosan a könyv?

SchZ: – A tablókat, természetesen emellett külön szerepelnek az osztálynévsorok is, mivel nem mindegyik tablóról lehet jól leolvasni a neveket. Igyekeztünk a tanárok és a diákok névsorát is a tablók alá helyezni

Index: – Hol tudták hirdetni a könyv megjelenését, és mekkora volt rá az érdeklődés?

SchZ: – Tartottunk egy előzetes bemutatót februárban az iskolai könyvtárban, ahol a helyi sajtó képviselői vettek részt. Akkor még tíz tabló hiányzott. A helyi sajtóban is hirdettük, ekkor már lehetett érzékelni, hogy nagy az érdeklődés. Ezenkívül az iskola a honlapján is létrehozott egy hirdetőfelületet, ahol lehetett regisztrálni a könyvbemutatóra, és előzetesen meg lehetett rendelni a könyvet.

Index: – Mennyi ideig tartott a képek rendbe hozatala?

SchZ: – Körülbelül egy hónapig zajlott intenzíven a helyreállítás. Igyekeztünk rendbe hozni mindegyiket, hogy a bemutatóra az eredeti, nagyméretű tablók kikerülhessenek az osztálytermekbe. Épp most zajlik a hiányzó üvegek pótlása.

Index: – Milyen rendszer szerint helyezik el a tablókat?

SchZ: – Lehetne kronologikusan kiállítani a tablókat, de az iskolában, a folyosókon nincsen annyi felület, hogy ez megvalósítható legyen, ezért azt a megoldást választottuk, hogy minden tabló az osztály eredeti termébe kerül. Ez abból a szempontból is praktikus, hogy az osztálytalálkozókon úgyis a saját termükben gyülekeznek a volt diákjaink, és itt ezek után meg tudják nézni saját tablójukat is.

Csekő Mária

Rovat: