Ami 975 forintba belefér

- a Pannónia emlékére -

A május 9. és 11. közötti három nap igazán emlékezetes marad számomra, rengeteg zenekarral, nagyon jó hangulattal, és eszméletlen sok emberrel. A Pannónia Fesztivál az egyetlen hazai motorkerékpárgyár bezárása tiszteletére jött létre.

1975-ben sok minden történt Magyarországon. Többek között abban az évben zárták be végérvényesen az egyetlen motorkerékpárgyárat, ami országunk hírét vitte szerte a világon. A Pannónia Fesztivál szervezésével erre a dátumra emlékeznek. Az első Pannónia Fesztivál 2007. május 12-én került megrendezésre a Pest megyei Isaszegen, ahol Magyarország 16 vezető zenekarának társaságában több mint 12 ezer zene- és motorrajongó ünnepelte egy Legenda újjászületését. Amit nagyon jó volt látni, hogy minden korosztályt megmozgatott ez a hétvégi program, a családoktól, az idős (motoros) pároktól elkezdve egészen a fiatal társaságokig – természetesen ez utóbbiak voltak többen.

Péntek
17.00 óra: indulás tervezése, meglepő módon ennek betartása. Beülők barátaim mellé, indulásra készen, nagyon büszke vagyok magamra, hogy semmit sem felejtettem otthon. Mi kell egy ilyen fesztiválra? Pénz. Félúton azért biztonság kedvéért felmerült a kérdés: hoztam-e a jegyemet? Mondanom se kell, hogy otthon hagytam. Sebaj, megfordultunk és visszamentünk, következő félút közeledtével eszembe jutott, hogy a fényképezőgépet se hoztam, hát itt már inkább lapítottam. Később arra is rádöbbentem, hogy nincs nálam készpénz, a Cseri erdőben pedig nem valószínű, hogy találok bankautomatát, de ezt is megoldódtuk.
Amint megérkeztünk, indult is a Beatrice koncert. Nagyon jó bulit csaptak, ők az ivásban segítettek, mi az éneklésben. Kis pihenéssel jött a Road zenekar, akik nagyon figyelemre méltóan törnek fel, egyre híresebb számaikat az egész közönség zengte. A következő koncertig tartó fél órában egyesek a 80-as évek zenéire tomboltak, mások sörért álltak sorban. Egyedi készpénzfizetési-rendszert használtak a rendezvény helyszínen, úgynevezett PaFe pontot kellett használni vásárláskor. Ezek gyakorlatilag papír fecnik, amiket pénzért lehetett megvenni. Ez könnyítés a vevőnek, mert nem kell a visszajáróval szöszölni, másrészt könnyítés a szervezőknek is, nem kell blokkal szórakozni, és egyebek. A problémát az okozta, hogy mindössze három helyen lehetett forintot PaFe-ra váltani, itt sokszor nagyobb sor állt, mint a sörértékesítésnél nem mindennapi látványt okozva.
A Pannónia Fesztiválon fellépett az Edda is. Természetesen akkor kerültek színpadra, amikor kicsit melegebb ruháért mentünk a kocsihoz, de a jó buliról így sem maradtunk le, Pataki és társai nagyon jó hangulatot varázsoltak nekünk. Ezzel még nem volt vége a napnak, a nagysátor kisszínpadán a Yellow Spots zenekar kíséretében próbáltunk átmelegedni, akik a hangulatos zenéjük mellett látványos szerkójukkal és előadásmódjukkal kötötték le a látogatók figyelmét. Ezzel egy időben Mystery Gang rajongók gyűltek a nagyszínpad elé, mi is így tettünk. A csapat igazi táncikálós zenét produkált, ennyi embert még nem láttam egyszerre, ilyen kényelmesen táncolni.

Szombat
Mi csak az esti Quimby-re értünk oda ezen a napon, de az ismerősöket kifaggattam, miről maradtunk le. Érdekességként elmondták, a takarítóbrigád megérkezett ugyan, de csak hébe-hóba vettek fel néhány műanyag poharat séta közben, más nem tellett tőlük. Ráadásul az a 3-4 darab szemeteskuka is kiürítetlen marad, ami amúgy is kevésnek bizonyult. Negatívumként még elhangzott, hogy a vendéglátó-ipari egységekbe a tervezett 8 óra helyett délután két óra környékén kezdtek szállingózni a felszolgálók, de az eladható portékára még néhány órát várni kellett. Ez különösen a sátorozóknak volt kellemetlen, hiszen ételt nem vihettek be magukkal.

A remek fesztiválhangulat azonban minden rossz emléket feledtetett. Akik interneten vásárolták jegyüket, mindössze 975 forintot kellett fizetniük, amely csekély összegnek számít, ha a három nap fellépőit figyeljük. A korábban említetteken kívül itt volt még többek között a Belga, a Hobo Bluese Band, a Depresszió, a Pál Utcai Fiúk, a Heaven Street Seven, valamint az Auróra is.

Dabis Kitti

Rovat: