Romantika light

John Curran <i>Színes fátyol</i> című filmjéről

Sem nem ápol, sem nem takar. Igazából dunsztom sincs róla, hogy miért ezt a címet kapta a film. Semmiféle utalás nincs benne hasonló motívumra, metaforára, szimbólumra; hacsak a sokat emlegetett szemfedőt nem tekintjük annak, arról pedig tudni lehet, hogy mit ér.

Házasságon innen és túl, ismerjük, hogy miféle buktatók nehezítik a felek életét. Kitty (Naomi Watts) felsőosztálybeli angol úri hölgy, aki férjtelenségével egy idő után problémát, sőt terhet jelent családja számára, kézenfekvő tehát a megoldás: jól férjhez kell adni. Kittybe beleszeret egy nálánál rangban aluli ifjú orvos, Walter (Edward Norton), aki hozományként egy távol-keleti állami munkahelyet tud felmutatni.

Férj és feleség Sanghajba mennek, ahol a doktor államilag támogatott bakterológiai kutatásokat végez. Kitty beleszeret egy angol diplomatába (Liev Schreiber), ami nem igazán válik friss házassága javára. Walter felismeri a történteket, és választás elé állítja nejét: vagy megy vele Kína kolera sújtotta vidékeire, vagy pedig elválik tőle. Kittynek sok választása nincsen, elfogadja férje ajánlatát, és vele utazik.

A történet később sem bonyolódik túlságosan, a nagyobbik baj, hogy a bemutatás, ábrázolás nem igazán látványos. Ez alatt legkevésbé sem a film képi világát értem – valóban gyönyörű fényképezése van –, hanem azt, hogy az egyes jelenetekben meglévő feszültséget vagy derűt nem adják vissza igazán a helyzetek. Naomi Watts és Edward Norton is elég jó színész ahhoz, hogy a rendező több játékot bízhasson rájuk. Mindkettőjük arca valóban eléggé karakteres, beszédes, de még több játékkal – azt hiszem – sokkal érdekfeszítőbben lehetett volna megmutatni az egyes képeket.

Aztán ott van még ez a fránya cselekmény! Azt gondolom, elég nagy ellentmondás pozitív hőst csinálni abból a személyből, aki gyakorlatilag egy gyilkosságra készül. Edward idővel megenyhül neje iránt, aki a zord körülmények között jóságos szamaritánussá változik. Kár, hogy ezeket az árnyalatokat a történetnek erre a részére tartogatta a készítő, ugyanis így nemcsak hogy nem üt akkorát a fordulat, amekkorát üthetne, hanem a hitelessége, a természetessége is valamiképpen odalesz a dolognak.

A film egyébként egy regényadaptáció. W. Somerset Maugham azonos című kisregényét dolgozza fel. Maugham regényének a címe egy Shelley-szonettből való, ami bár érthető, hogy mire utal, de a film képi megjelenítésének a legkevésbé sem válik előnyére. A történet így megmarad egy finoman romantikus epizódsornak, amiről gondolható, hogy miért próbál visszafogott lenni, de így pontosan azt veszíti el, ami miatt igazán nagy lehetne.

A filmet a HEMO Kortárs filmklubjában vetítették 2008. május 7-én.

Színes fátyol, színes feliratos kínai-amerikai romantikus dráma, rendezte John Curran, készült 2006-ban

Rovat: