Kevesebb komoly darab

Stabil gazdasági helyzet a Petőfi Színházban

A Veszprémi Petőfi Színház jelenlegi gazdasági helyzetét, valamint a következő évad tervezett előadásait ismertették csütörtökön. Bujtor István igazgató és Eperjes Károly művészeti tanácsadó többek között elmondta, az előzetes felmérések szerint elképzelhető, hogy jövőre megduplázódik a nézőszám.

Az idei költségvetésünkhöz 262 millió forintot adott az állam, 150 milliót a fenntartó megyei önkormányzat, 20 millióval beszállt a városi önkormányzat, a többi saját bevétel, ami eddig 7,5 százalékkal magasabb a kalkuláltnál (80–90 millió forint) – kezdte összegzését Bujtor István igazgató a Petőfi Színházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. A színház gazdasági helyzete stabil, nincsenek ki nem fizetett köztartozások, nincsenek lejárt határidejű számlák. Ami a stábot illeti, ketten elmentek, akik Jordán Tamásnál, Szombathelyen dolgoznak tovább: Németh Judit és Szerémi Zoltán. Három kollégának (Subi Zoltánnak, Trinfuj Mihálynak és Ónodi Gábornak) nem újították meg a lejárt szerződését.

Az épületre kisebb-nagyobb felújítások várnak. Egyrészt alul-felül beázik, illetve az akusztikán is van mit javítani – folytatta a tájékoztatást az igazgató. A tetőt leszigetelték, azonban az alulról érkező vízzel nehezebben tudnak megbirkózni. A büfé melletti helyiségekben gyakorlatilag plafonig ér a salétrom, ugyanis az épület állítólag egy forrásra épült, ami ellen a szigetelés nem tökéletes – ismertette a jelenlegi helyzetet Bujtor István. Ennek megszüntetése komoly rekonstrukciót igényelne, erre jelenleg nincs pénz. Az akusztikával kapcsolatos hiba elhárítása érdekében a színházvezetők megkeresték Szenes István belsőépítész, aki az 1988-as nagyrekonstrukció alkalmával dolgozott itt. Ő ígéretet tett arra, hogy hamarosan egy akusztikussal tér vissza, és orvosolják a problémát. Nagyon rossz állapotban van a színészház. Nincs fedezet a teljes felújításra, így belső erőből, szobáról szobára hozzák rendbe az épületet. A Játékszínnel kapcsolatban azonban nem látja az alagút végét Bujtor István. Diák, egyetemi, ifjúsági színjátszóknak szeretnének itt helyet biztosítani a jövőben, azonban ennek időpontja még kérdéses.

A Veszprémi Petőfi Színház 2008/2009 évad első előadása a Hyppolit, a lakáj lesz Bujtor István rendezésében Szalma Tamás, Balázs Péter és Szulák Andrea főszereplésével, a bemutatót szeptember 26-ára tervezik. Ezt követi Bulgakov Moliére-je novemberben, amit Vidnyánszky Attila visz színpadra. Decemberben az Édes Anna kerül bemutatásra Valló Péter rendezésében. 2009 első bemutatója a Kakukkfészek lesz, amely Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regénye alapján készül, Bujtor István rendezi. Májusban Szinetár Miklós vezényletével Nagy Ignác – Parti Nagy Lajos alkotása, a Tisztújítás következik, az évadot Szabó Magda műve, a Régimódi történet zárja Bereményi Géza rendezésében. Két gyermekdarab is műsorra kerül, Zalán Tibor Angyalok a tetőn, illetve Németh Ervin Mátyás király krónikái című alkotása – tájékoztatta a sajtó képviselőit a színházigazgató.

Öngyilkosság Veszprémbe jönni – ezt Eperjes Károlynak, a színház jelenlegi művészeti tanácsadójának mondták ismerősei, amikor benyújtotta pályázatát. Elmondta, jó döntés volt elővenni az Indul a Bakterházat, nagy sikerrel fut. Egyértelmű volt számukra, hogy a helyi közönség elszokott a komoly daraboktól, többek között ezért is döntöttek az új darab mellett. A következő évadban 100 éves fennállását ünnepli a színház, ennek emlékére kerül műsorra az Édes Anna, valamint a Moliére.

Előzetes felmérések szerint elképzelhető, hogy megduplázódik a nézőszám jövőre, ami minden reményt felülmúl. Januárban 15–16 nap játszottak, amit abnormálisnak tart Eperjes. Májusban mindössze két szünnap van. Viszont új erőre kapott ez a társulat. Az utolsó két premieren mindenki a maximumot hozta ki magából. Ráadásul úgy tűnik, eltaláltuk a közönség ízlését – összegzett a művészeti tanácsadó.

Rovat: