Születés Hete 2008

- május 3-tól május 9-ig -

A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő országos szakmai, tájékoztató és kulturális rendezvénysorozat nyitónapját Veszprémben május 3-án 10 és 13 óra között a Bástya Üzletházban tartják. Az édesanyákat a nyitónapon anyák napi műsorral köszöntik a szervezők (Városi Művelődési Központ és Lélek Éled Kör).

Délelőtt 10 órakor Porga Gyula alpolgármester nyitja meg a rendezvényt és üdvözli az ünnepelt édesanyákat. Két kiállítással kedveskednek a rendezők a vendégeknek: „Várandóság–anyaság” címmel a Napló fotósainak képeiből nyílik tárlat, „Születés-Nap” címmel pedig a gyermekrajzpályázatra érkezett alkotásokat mutatják be. Ez utóbbi eredményhirdetése 10.30-kor kezdődik. A zenés családi műsor, a bábelőadás, Búzás Csaba zenéje talán nemcsak a szülőknek, hanem a kicsiknek is szól. 11.10-től kismamaruha és hordozókendő bemutató színesíti a programot. Valódi, élménydús családi elfoglaltságot adnak a kísérőrendezvények is: játszóházak – kicsiknek, nagyoknak, pocaklakóknak –, könyvvásár, kiállítások. Minden érdeklődőt őszinte szeretettel várnak a rendezők.

A Születés Hete rendezvénysorozat keretében 2008. május 6-án az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban szakmai konferenciára kerül sor. A programra – amelynek akkreditációja folyamatban van – egyrészt a szakembereket (védőnőket, szülésznőket, csecsemős nővéreket), másrészt az érdeklődő kismamákat, anyukákat várják.

A nap központi témája a baba-mamabarát kórházi szülés, vagyis hogyan lehet biztonságos körülmények között, mégis otthonos, családias légkörben szülni, születni. Az előadások ehhez adnak majd segítséget, kapaszkodót. Szó lesz vajúdás-támogatási technikákról, lehetőségekről, a beavatkozások újkori szemléletéről, a 24 órás rooming-in előnyeiről, s a védőnők szerepéről a szülésfelkészítésben. Az előadók között neves illetve ismert orvosok, pszichológusok, védőnők, dúlák szerepelnek.

A konferencia délutáni programja az „Anya- és bababarát kórházi ajánlásokról” című szakmai kerekasztal-beszélgetés és fórum lesz, melynek témája a WHO ajánlásainak értékelése, illetve azok megvalósítási lehetőségei a megye kórházaiban – mind a szülészeti, mind az újszülött osztályokra vonatkozóan. Cél a többoldalú kommunikáció elindításával megteremteni az alapot a párbeszédhez, hogy a kismamák igényei és a kórházi rend még inkább összeegyeztethetővé váljon. Ezen kívül a Lélek Éled Kör Egyesület – mint civil kezdeményezés – szeretne elindítani egy hosszú távú, egymást támogató együttműködést a kórházak szakmai vezetőivel, szakdolgozóival, valamint az érintett kismamákkal.

Csütörtökön, május 8-án a „Családdá születünk” Családi Napra a Városi Művelődési Központba várják az érdeklődőket. Kora délután előadásokon hallhatnak a résztvevők a családdá válásról, a kistestvér születéséről, a természetes gyógyításról, az intim tornáról, egészségünk megőrzéséről, a gyermekágyi időszak testi-lelki változásairól. 16 órakor Hoppál Bori a szülés, születés témakörében beszél/beszélget a családdá válásról, a család születéséről. 17 órától az ALMA zenekar apuka tagjai mesélnek az apává válás szép, de nehéz eseményeiről, élményeiről, és természetesen nem maradhat el a beszélgetést követő ALMA koncert sem! Kis- és nagy gyerekeket, anyukákat, apukákat, nagymamákat, nagypapákat, kismamákat, kispapákat… és pocaklakókat várnak az együttes zenés (táncos) mulatságára!

Pénteken, május 9-én 15–18 óra között „Születés Napja” lesz a Laczkó Dezső Múzeumban. A tudományos ismeretterjesztő előadásokon a Veszprém megyei gyermekágyat kísérő szokásokról, a Boldogasszonyról, valamint két csíki falu szülés körüli hiedelmeiről hallhatnak a látogatók. Az Ünnepek és találkozások című kiállításban tárlatvezetés során a komatálvivés hagyományos tárgyi kultúrája ismerhető meg. A kicsiket játékház várja, ahol színes rongybabákat és régi fajátékokat készíthetnek az Általános Iskolák Központi Előkészítő Műhelyének közreműködésével.

A május 3-tól 11-ig tartó Születés Hete részletes veszprémi programjai erről a linkről, a Veszprém környéki programok pedig erről a linkről tölthetők le.

Lélek Éled Kör

Rovat: