Nagy Judit és a Születés Hete

- szülés dúlával -

Nagy Juditot az m1 hírműsoraiból jól ismerik a tévénézők. Most a Születés Hete plakátjain bukkant fel. Elgondolkodtató kép, a szűk családot a dúla, Békés Emőke fogja közre. Különleges négyesük egy nem mindennapi történet után született, amelyről a Születés Hetén mesélnek. Szintén rendhagyó módon.

– Mikor döntöttél úgy, hogy dúlával fogsz szülni, honnan jött az ötlet?

Nagy Judit: – Két évvel ezelőtt a munkám hozott össze a Születés Hetével, a Híradónak forgattam egy anyagot. A rendezvényen egy szórólapon olvastam a dúlákról, és azonnal tudtam, hogy ha egyszer szülni fogok, akkor csakis dúlával. Egyszerűen azért, mert szükségem volt valakire, aki végigkísér a várandósság első percétől egészen a gyermekágyas időszakig, és a sok gyakorlati útmutatón túl segít abban, hogy félelem és kétségek nélkül léphessek a kórházba, ahol háborítatlanul hozhatom majd világra a gyermekünket.

– Hogyan fogadta a férjed, hogy dúlával szeretnél szülni?

NJ: – A férjem nyitott és fogékony az új dolgok iránt, ezért azonnal jött és meghallgatta Emőke előadását a dúlákról, a Születés Hetén. Több tapasztalatra volt szüksége ahhoz, hogy ne érezze azt, hogy a dúla „kitúrja” majd őt a szülőszobából. Így szinte mindig együtt mentünk Emőkéhez a beszélgetésekre. Együtt készültünk fel a családdá válásra.

– Miben tudott a segítségetekre lenni Emőke?

NJ: – Emőke a rengeteg hasznos, gyakorlati tanácson túl megismertetett a lehetőségeinkkel, és szép lassan kikristályosodott bennünk, hogyan szeretnénk szülni. Amikor eljött a pillanat, ő megteremtette a vágyott körülményeket: a kórházban háborítatlanul szülhettem. És nem engedte el a kezünket a szülés után sem, amikor bizony komoly kihívásokkal kell szembenéznie egy párnak. Akkor is tanácsokat adott, és biztatott minket.

– Mit jelent számodra a Születés Hete?

NJ: – A Születés Hete a sokféle gyakorlati útmutatón túl kiemeli a születés és szülés misztériumát. Ha az ember kellő önismerettel rendelkezik, akkor a sok információ hozzásegíti ahhoz a tudatossághoz, amelynek köszönhetően kialakíthatja a számára legmegfelelőbb szülést! És ha az ember úgy dönt, hogy dúlával és apával szeretne szülni, akkor nagy szükség van az orvos és a szülésznő empátiájára, együttműködő-készségére és nyitottságára is, hogy egy pár méltóságban tudjon családdá születni.

– Hogyan telnek most a napjaid?

NJ: – A gyermek megszületik, a pár pedig újjászületik! Nap mint nap ízlelgetjük a családi élet édes és olykor kesernyés ízét. Minden nap rácsodálkozunk egy kicsit önmagunkra, hisz’ valamikor mi is ilyenek voltunk, így fejlődtünk. Ezernyi újszerű kihívás van, de soha nem marad el az elismerés: egy huncut mosoly, egy kurjantás, egy bájos tekintet, egy kézszorítás formájában. Órákra el lehet veszni Johannában, de azért a fél szemem mindig ott van a hírvilágon!


A május 3-tól 11-ig tartó Születés Hete részletes veszprémi programjai erről a linkről, a Veszprém környéki programok pedig erről a linkről tölthetők le.

A Lélek Éled Kör anyagai, programjai, kérdőívei pedig itt olvashatók.

LÉK

Rovat: