Mi a véleménye Veszprém új költségvetéséről?

- Dr. Bense László Erik, az MDF Veszprémi Szervezetének elnöke -

A Politikai Arénában egy-egy aktuális közéleti témáról kérdezzük e-mailben a helyi pártokat és azok képviselőit. Áprilisi kérdésünk: Önnek (az Önök pártjának) mi a véleménye Veszprém új költségvetéséről? A kérdést minden veszprémi párthoz eljuttattuk, sajnos nem mindenhonnan kaptunk visszajelzést, a beérkezett válaszokat változtatás nélkül hozzuk le.

– A költségvetés jórészt a központi szabályozók – a normatív állami támogatás – függvénye, tehát a helyi önkormányzat mozgástere nem túl nagy, hiszen a kötelező feladatokat el kell látni, az intézményeket fenn kell tartani, a várost működtetni kell. Ezután jön a fejlesztés, a beruházás. Mindezek figyelembe vételével a költségvetés reális.

Index: – Önök szerint mennyire fejlesztő, illetve a jelenlegi helyzetet konzerváló az új városi költségvetés?

– A lehetőségekhez képest tartalmaz előrelépést a költségvetés. Az MDF határozottabb, kiszámíthatóbb fejlődésnek örülne, de azt is tudni kell, hogy a fejlődésnek csak egy szegmense a városi költségvetés. A magánbefektetések, fejlesztések szintén részét képezik Veszprém fejlődésének.

Index: – Önök szerint van-e olyan dolog, amelyre sok pénz megy el, pedig nem kellene?

– A szociális kiadások nagyok. Az MDF álláspontja szerint segélyt annak kellene adni, aki maga is tesz a helyzete javításáért (Segélyt munkáért – pl. közmunkák).

Index: – Önök szerint a város által felvett hitelállomány hogyan kezelhető?

– Még éppen hogy kezelhető, mindenképpen meg kell akadályozni, hogy tovább nőjön a város hitelállománya.

Rovat: