Mi a véleménye Veszprém új költségvetéséről?

- Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő, az MSZP frakció vezetője -

A Politikai Arénában egy-egy aktuális közéleti témáról kérdezzük e-mailben a helyi pártokat és azok képviselőit. Áprilisi kérdésünk: Önnek (az Önök pártjának) mi a véleménye Veszprém új költségvetéséről? A kérdést minden veszprémi párthoz eljuttattuk, sajnos nem mindenhonnan kaptunk visszajelzést, a beérkezett válaszokat változtatás nélkül hozzuk le.

Ez a költségvetés nem a dübörgő álmok megvalósításának költségvetése. Nem lesz kötélhágcsó a holdra, nem lesz kéregvasút a Balatonra, nem lesz a közművesített Csatáron Európa-falu, és nem épül a rátóti kisipari park sem. Ez egy földhözragadt költségvetés, a helyben maradás költségvetése.

Úgy tűnik felesleges volt gazdasági programot, városfejlesztési stratégiát alkotni, mert az ott meghatározott fejlesztések töredéke köszön csak vissza a költségvetésben. De lehet, hogy az álmok voltak irreálisak.


Index: – Önök szerint mennyire fejlesztő, illetve a jelenlegi helyzetet konzerváló az új városi költségvetés?

- Ezzel a költségvetéssel Veszprém nem tud versenyezni sok megyei jogú várossal sem, és végképp nem tud versenyezni a fejlesztési pólusvárosokkal.

Elszenvedi a város ezt a költségvetést. A városvezetés gazdaságot, városfejlesztést befolyásoló akarata láthatatlan. Azaz, hogy nagyon is jól látható volt akkor, amikor az iparűzési adókedvezményt jelentősen csökkentették, sújtva ezzel mintegy ezer kis- és közepes veszprémi vállalkozást!

Nem a jövőt, a fejlődést szolgálja az a költségvetés, amelyben a helyben keletkező adóbevételeknek mindössze 29,5 %-nyi összege a fejlesztés. (5 895 millióból kevesebb, mint 2 Md Ft.)

Nem a fejlődést szolgálja az a költségvetés amelyik az uniós támogatások nélküli mindössze 10 %-ot, kevesebb mint 2 Md Ft-ot fordít fejlesztésre a 19 Md Ft-nyi költségvetéséből.

(Akkor vagyunk reálisak, ha a költségvetés kiadási és bevételi oldalából is elvesszük a közel másfélszáz település – gesztor veszprémi önkormányzat költségvetésében megjelenő – hulladékos és szennyvízkezelési forrást.)


Index: – Önök szerint van-e olyan dolog, amelyre sok pénz megy el, pedig nem kellene?

- Szerintem sok ilyen van, de most nem a szocialisták irányítják a várost, ezért nekünk kicsi ráhatásunk van arra, hogy milyen szabadon választott feladatok finanszírozását támogatja a jobboldali városvezetés a kötelezően ellátandó feladatok terhére.

Ezzel a költségvetéssel és a hitelfelvétel egy részével a város továbbra is jövőjét éli fel. Nem spórolható meg a nem kötelezően vállalt feladatok újragondolása és az intézményi struktúra felülvizsgálata.


Index: – Önök szerint a város által felvett hitelállomány hogyan kezelhető?

- Az önkormányzat pénzügyi kötelezettségeinek (azaz tartozásainak) év végi végösszege: 2006-ban 2 004 millió Ft, 2007-ben 3 067 millió Ft, 2008-ban 4 960 millió Ft. A jelenlegi városvezetés alig több mint egy év alatt megduplázta kötelezettségeit.

Önmagában nem ezzel van baj. A jól felhasznált hitel szolgálhatja a fejlődést.

A baj az, hogy változatlanul nem tudni, mit akar tenni a városvezetés a tavalyihoz képest is majdnem duplázódó tartozásainak rendezésével.

Úgy tűnik, egyetlen „elképzelésük” a stratégiai ingatlanok végkiárusítása. (Gyermekek Háza, Közgazdasági Szakközépiskola, Szeglethy úti mélygarázs)

A megoldás az előző kérdésre adott válaszomban található. A feladat nem megspórolható, nem söpörhető szőnyeg alá. A várost irányítók ezért politikai felelősséggel tartoznak. A készbe, az örököltbe bele lehet ugyan ülni, de az önmagában kevés.

Veszprém többet érdemel(ne).

Rovat: