Tisztelt Szerkesztőség!

- olvasói levél -

Hetek óta látom a város különböző pontjain a mélyépítők munkáját – amelyre minden bizonnyal nagy szükség van az infrastruktúra korszerűsítéséhez. Ami miatt „klaviatúrát ragadtam”, az a munkájuk nyomán tapasztalt pusztítás.

A Cholnoky lakótelepen élek, s házunk közvetlen környékét mintegy 10 napja lepte el az építőbrigád, markolóval, lapáttal, stb. Az első dolog, amelyet észleltem, az volt, hogy a szomszédos kisbolt tulajdonosa által lerakott beton járdalapokat rapityára törték a gépek. Aztán a beton-aszfalt járda több helyen történő beomlasztása következett, majd a szintkülönbségek átvitelére szolgáló betonlépcsők összezúzása.

Eztán következett a fagyilkolás. Házunk előtt egy nyírfát teljesen kidöntött a munkagép, ezt aztán kiemelték, s feldarabolták; a többi fának (kb. 25 éves, nagy, szép, egészséges fákról van szó) „csak” a kérgét zúzták le, jó eséllyel halálra ítélve ezzel a növényt; vagy a gyökérzetét vágták ketté, hasonló életesélyeket előrejelezve... A legtöbb fa megúszta az ágaik letörésével, amelyet a nagyméretű markoló okozott. Ezen felül jókora területen az eddigi gyep és virágok helyén most sár és por van. A közeli házak lakói sok évi munkával tették emberivé, virágossá és zölddé a környezetet, amelyet most pár nap alatt tönkretettek.

Igazából arra lennék kíváncsi, hogy mit tesz majd a SADE (akiknek az emblémáját a munkások ruháján, eszközein felfedeztem) a környezet helyreállításáért, ki fogja fizetni az újragyepesítést, kijavítják-e a járdát, a boltos saját pénzén épített, most összetört betonlap-járdáját, megtérítik-e a növényzetben keletkezett károkat? Egyáltalában, a szélen, esőn kívül lesz-e, aki tisztességesen letakarítja a jelenleg porral, sárral, betontörmelékkel ízes járdákat? Egy 25 éves fa nem pótolható, ahogy a hatása sem, amellyel nyáron árnyékot adott, kissé oldva a betonsivatag forróságát.

Szeretném, ha foglalkozna a lap a helyzettel, s kiderítené, mi lesz a válasz a kérdéseimre.

Köszönettel:
Landy-Gyebnár Mónika

Rovat: