A hordozókendő

- ősi és modern -

Manapság egyre több édesanya választja, hogy a természeti népeknél oly régóta bevált hordozókendőben hordozza gyermekét. Mitől maradt fent a hordozókendő évezredeken át, és miért találtak rá a mai modern anyák ismét? A hordozókendő az egyetlen modern hordozóeszköz, amely évezredek gyakorlata során bizonyította sokoldalú használhatóságát.

Praktikus és gazdaságos, mivel újszülött-kortól használható, és mindaddig hasznos segítség, amíg a gyermek ölbe kéredzkedik. Nagyon sokféle pozícióban elhelyezhető benne a gyermek. Viselője számára kényelmes, nem vágja a vállat, a súly egyenletesen oszlik el a felsőtesten. Megkönnyíti a közlekedést, a tömegközlekedési eszközökön nem kell a babakocsit emelgetni, és nem lélegzi be a füstöt térdmagasságban a gyermek.

Otthonra is hasznos segítség, hiszen minden gyermeknek vannak nyűgös napjai, amikor szinte egész nap kézben szeretne lenni. Így az édesanya nyugodtan felveheti a kendőbe, miközben el tudja látni a háztartást vagy a nagyobb testvéreket.

A szoros testközelség hatására az édesanyákban olyan hormonok termelődnek, amelyek megkönnyítik az anyaságot, könnyebben megértik gyermekeik jelzését, türelmesebbek lesznek. A kendőben hordozott gyermekek kevesebbet sírnak, könnyebben megnyugtathatók. Megkönnyíti az újszülöttek alkalmazkodását a külvilághoz. A hordozókendőben ringatózva a gyermek hallja édesanyja szívdobogását, hangját, érzi az anya illatát, testmelegét. A hordozás csökkenti az újszülött-kori hasfájós sírást is, mivel megnyugtatóan hat, és elősegíti a bélmozgásokat. A hordozás megkönnyíti az igény szerinti szoptatást is.

Tökéletes fejlesztőeszköz, mivel a gyermek részt vesz a család életében, mélységében észleli a világot. Elősegíti az anya-gyermek kommunikációt. Kutatások szerint az agy egyes területeinek fejlődéséhez szükség van a ringatózásra, mozgásra. A mozgásfejlődést és az izomzat megerősödését is támogatja a hordozás, mivel a kendőben a gyermek együtt mozog a hordozójával, annak minden mozdulatára reagál. Az ortopédorvosok és mozgásterapeuták is ajánlják, mivel a több pozíció közül minden életkorban kiválasztható az, amelyik ideális a gyermek mozgásszervrendszere számára.

A gyermek természetes módon hordozható benne, azaz úgy, ahogyan az édesanya a kezében is tartja – újszülött-korban fekve, vagy a mellkashoz simulva, később pedig csípőn. A modern hordozókendőknek két fő változata létezik.

A Születés Hete veszprémi rendezvénysorozatán (2008. május 6-án, 14.30 és 16.30 között) hordozókendő divatbemutató valamint tanfolyam is várja az érdeklődőket. További bővebb információ ujszaszi.petra@gmail.com címen kapható.

forrás: http://bababolt.com


LÉK

Rovat: