Miniszteri válasz

- a kistérségi orvosi-, védőnői rendelők bezárására ügyében -

Alábbiakban közöljük Dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter asszony válaszát Pál Béla és Katanics Sándor országgyűlési képviselők „Mit kíván tenni a minisztérium annak érdekében, hogy ne kerüljön sor a kistérségi orvosi-, védőnői rendelők bezárására?” című írásbeli kérdése.

Válasz a K/5203. számú írásbeli kérdésre
Pál Béla és Katanics Sándor országgyűlési képviselő urak részére
Képviselői Irodaház
Budapest

Tisztelt Képviselő Urak!

„Mit kíván tenni a minisztérium annak érdekében, hogy ne kerüljön sor a kistérségi orvosi-, védőnői rendelők bezárására?” című kérdésükre az alábbi tájékoztatást adom:

A veszprémi kistérség egyetlen településén sem kerül veszélybe a háziorvosi- és védőnői rendelők működése, mivel „az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről” szóló 60/2003 . (X.20.) ESzCsM rendelet nem ír elő a rendelők számára kötelező területi nagyságot.

Képviselő Urak valószínűleg a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében meghirdetett „Kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítása és fejlesztése” című pályázatban szereplő építészeti előírásokban találtak erre utalást.

Tájékoztatásul közlöm, hogy ezek csak az újonnan kialakításra kerülő rendelő, védőnői munkahely építészeti kialakítására vonatkozó ajánlások, melyek ott sem kötelezőek.

A konkrét kérdéseikre a válaszaim tehát a következők:
1. A minisztérium folyamatosan felülvizsgálja a szakmai minimum feltételekről szóló rendelet tartalmát, de a rendelők minimumfeltételeit meghatározó jogszabályi előírások nem kerülnek módosításra.

2. A jelenleg is működési engedéllyel rendelkező háziorvosi-és védőnői rendelőknek nem kell új működési engedélyt kérniük, hiszen ma is megfelelnek a minimumfeltételeknek. Ilyen módon méltányosságra sincs szükség.

3. Miután a hatályos jogszabályban meghatározott szakmai minimumfeltételekben a területi meghatározás nem szerepel, nem szükséges a kis alapterület ű rendelők átépítése, ezért nem indokolt ehhez forrást elkülöníteni. Így külön pénzügyi támogatás megítélésére sem kerül sor.

Budapest, 2008. március 21.

Tisztelettel:
Dr. Horváth Ágnes

Rovat: