Ünnepségek helyett rendezvények

- lélekemelést a rombolás helyett -

Manapság nincs ünnep Operatív Irányító Törzs nélkül. Manapság nincs ünnepség több ezer rendőr, vízágyú, kordonok nélkül. Manapság nincs ünnep. Szerintem. Mert az nem ünnep, amikor rendőrök vigyázó tekintete mellett, kordonok mögé bújva kell ünnepelni. Elgondolkodtató helyzet!

Megszokott volt Március 15. ünnepe. Kordonok, vízágyú, rendőrök gladiátornak öltözve, biztonsági emberek esernyővel, a háttérben a koordináló Operatív Irányító Törzs. Ezek manapság egy nemzeti ünnep legfontosabb kellékei.

Ez szerintem szörnyű. Ettől nem nemzeti egy ünnep. Ezek nem ünnepségek, hanem rendezvények.

A szabadság ünnepére nem lehet így emlékezni. Nem szabadna így ünnepelni! Hihetetlen, hogy a kormányunk tagjai, a fővárosunk vezetése csak kordonok mögött, rendőrök, biztonságiak sorfala előtt, egy kis jelképes, válogatott „tömeg” előtt mondják el mondanivalójukat. Döbbenetes, hogy az ország miniszterelnöke nem mondja el gondolatait a hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Ott sincs.

Mielőtt a tömegre mutogatnánk, azon gondolkodjunk el, hogy a most kialakult helyzetért ki, miben felelős. A tömeg kapcsán nem a gyújtogató, törő-zúzó, balhét kereső és teremtő csapatokra gondolok, mert az köztörvényes, rendőri ügy. Az nem lehetséges, hogy ’48-ra úgy emlékezünk, hogy gyújtogatunk, rombolunk. Arra a ’48-ra emlékeznek így, amely a tulajdon védelmét fontosnak tartotta.

Én a vezetők felelősségéről beszélek. Mi rájuk ruháztuk a hatalmat, azért, hogy nekünk jó, jobb legyen. Az már régen rossz, ha nekik félniük kell tőlünk, vagy ha ezt érzik. Nincs szomorúbb annál, mikor a főpolgármester reszketve, üvöltve magyarázza az aktuálpolitikát, miközben a biztonságiak vigyáznak rá. Fájdalmas látni, hogy a miniszterelnök nem megy el vagy nem mer elmenni a Nemzeti Múzeumhoz beszédet mondani.

Ennek oka van. Erre keressék meg a választ, és változtassanak. Én jövőre Ünnepelni szeretnék! Elegem van a rendezvényekből, lelket emelő, elgondolkodtató, élményt adó ünnepségekre van szükségünk. Alapvető nemzeti értékekről kell szólnia ennek az ünnepnek, és nem a biztonsági rendelkezésekről!

Önismeret, belső felismerés, döntés, változtatás. Ez legyen minden politikus, főleg kormánypárti programja jövő márciusig!


-ano-

Rovat: